LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

VIDEO: Mardi Gras na ulicama New Orleansa

Prije 189 godina započela je tradicija maskiranja i organiziranja parade na ulicama New Orleansa. Tradiciju je započela skupina studenata te se održava i danas pod nazivom "Mardi Gras".

Prije 189 godina započela je tradicija maskiranja i organiziranja parade na ulicama New Orleansa. Tradiciju je započela skupina studenata te se održava i danas pod nazivom "Mardi Gras".

Proslava karnevala koja se održava u tjednima između Tri kralja i Pepelnice korijene vuče iz rimskog doba. Iz Rima se običaj proširio Europom i kasnije na američki kontinent. Nigdje se u SAD-u karneval ne slavi kao u New Orleansu, koji je poznat po svojim paradama i zabavama za Mardi Gras ili Debeli utorak koji označava zadnji dan sezone karnevala.

Francuski doseljenici donijeli su tradiciju Mardi Grasa u Louisianu krajem 17. stoljeća, međutim, kasnija španjolska vlada proslavu je zabranila. Kad je Louisiana postala dio SAD-a 1803. godine, građani New Orleansa uspjeli su nagovoriti gradsko vijeće na povlačenje zabrane.

Tradicija koja postoji još i danas započela je 27. veljače 1827. godine kada je grupa studenata, inspirirana svojim iskustvima iz Pariza, stavila maske dvorskih ludi te priredila proslavu na gradskim ulicama uz glazbu i ples. Proslave su tijekom godina postajale sve popularnije te je 1833. godine bogati vlasnik plantaže Bernard Xavier počeo skupljati dovoljan novčani iznos za osnivanje službene proslave Mardi Grasa koja je održana 1857. godine

Tijekom godina osnovano je stotine organizacija koje sudjeluju na karnevalu i koje se cijele godine pripremaju za veliku proslavu izrađujući šarene maske i velike ukrašene platforme koje služe kao prijevozna sredstva. Maškarani građani s vozila ostalima dobacuju novčiće, plišane igračke i druge sitnice. Povijesna Francuska četvrt predstavljala je srce karnevala, no od 1979. godine parada njome ne prolazi zbog preuskih ulica za tako velik broj ljudi.

U veljači 2006. godine New Orleans je održao paradu unatoč uraganu Katrina koji je devastirao grad nekoliko mjeseci prije Mardi Grasa. Bez obzira na to što je paradi prisustvovalo mnogo manje ljudi nego obično, ona je označila važan korak u oporavku grada kojemu je jedina industrija turizam.

U videozapisu provjerite kako izgleda ova luda proslava i što lokalno stanovništvo misli o njoj.  

 

 

FOTO: FLICKR/INFROGMATION OF NEW ORLEANS