LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

VIDEO: Japanski napad na Pearl Harbor, SAD ulazi u Drugi svjetski rat

Na današnji su dan 1941. godine japanske snage u jutarnjim satima napale američku bazu Pearl Harbor ostavljajući za sobom tisuće žrtava.

Na današnji su dan 1941. godine japanske snage u jutarnjim satima napale američku bazu Pearl Harbor ostavljajući za sobom tisuće žrtava.

Japanske vojne snage izvele su 7. prosinca 1941. godine zračni i pomorski napad na američku pomorsku bazu Pearl Harbor na Havajima. Borbeni avioni i podmorice pod japanskom zastavom u dva su sata, koliko je napad trajao, uništili gotovo 20 američkih ratnih brodova i više od 300 zrakoplova. Za sobom su ostavili više od 2400 poginulih i ranjenih američkih vojnika i mornara.

Iznenadni napad bez prethodne objave rate omogućio je Japanu višemjesečnu prevlast na Pacifiku. S druge strane, američki predsjednik Franklin D. Roosevelt 8. je prosinca dobio odobrenje Kongresa za objavu rata Japanu. Napadom na Pearl Harbor Sjedinjene Američke Države uključile su se u Drugi svjetski rat. Paralelno, Japan se tri dana kasnije pridružio Njemačkoj i Italiji te počeo ofanzivu protiv britanskih i nizozemskih trupa u jugoistočnoj Aziji.

SAD objavio rat Japanu, PHOTO: Tumblr

Pozadina napada na Pearl Harbor krije se u lošim odnosima SAD-a i Japana koji su u to vrijeme bili na vrhuncu. Japan je još 1930-ih započeo s oduzimanjem teritorija Kini, što nisu odobravali ni SAD ni europske kolonijalne sile. Japanska je vlada jedini izlaz iz vlastite ekonomske i demografske krize vidjela u proširenju teritorija na susjedne zemlje, stoga je 1937. objavila rat Kini. Nakon što je japanska vojska zauzelu francusku Indokinu, SAD je Japanu uzvratio stavljanjem embarga na uvoz goriva.

Američke obavještajne službe smatrale su Pearl Harbor sigurnim mjestom za pomorsku bazu. Amerikanci nisu vjerovali da bi na tom području moglo doći do napada jer je luka od Japana udaljena više od 14 000 kilometara. Amerikanci su očekivali napade usmjerene prema Singapuru ili Indokini. Pri samom početku japanskog napada na Pearl Harbor bačena je bomba na ratni brod USS Arizona. Brod je eksplodirao te potonuo s više od 1000 ljudi zarobljenih na njemu. Ostaci broda USS Arizona danas predstavljaju spomenik na žrtve napada.

Sljedeće su mete japanskih pomorskih torpeda bili preostali ratni brodovi. USS Oklahoma bio je drugi napadnuti brod koji se zbog napada prevrnuo i počeo tonuti zajedno s 400 mornara. Japanska je flota neprimjetno prišla Havajima jer su stizali morskim putem na kojem zbog visokih valova i jakog vjetra nije bila uobičajeno ploviti.

Glavnu i udarnu snagu jake flote predvodilo je šest velikih nosača zrakoplova. Sveukupno je u borbama sudjelovalo više od 300 japanskih zrakoplova. Daljnjim je tijekom rata Japan poražen, a glavni uzrok bili su američki protunapadi koji su uključivali i bacanje atomskih bombi, što je rezultiralo kapitulacijom Japana i ukidanjem dotadašnjeg militarizma.

Napad na Pearl Harbor, USS Helena, PHOTO: Imgur

Ove je godine svoj dolazak na Havaje najavio japanski premijer Shinzo Abe. Bit će to prvi japanski predstavnik u povijesti koji će posjetiti Pearl Harbor. Kako prenose strani mediji, premijer Abe rekao je da dolazi izraziti počast žrtvama, ali ne s isprikom. Nameće se zaključak da je ovaj posjet rezultat posjeta američkog predsjednika Baracka Obame Hirošimi, gdje se ni američki predsjednik nije ispričao za nuklearni napad SAD-a na Japan.  

FOTO: IMGUR