LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Večeras će svijet biti obojen u plavo – obilježavamo 75 godina Ujedinjenih naroda

Stockholmska katedrala u Švedskoj, Ministarstvo vanjskih poslova u Luxemburg, celjski dvorac u Sloveniji, UN-ov toranj u Njemačkoj, UNESCO-ova zgrada u Francuskoj – što im je zajedničko?

Stockholmska katedrala u Švedskoj, Ministarstvo vanjskih poslova u Luxemburg, celjski dvorac u Sloveniji, UN-ov toranj u Njemačkoj, UNESCO-ova zgrada u Francuskoj – što im je zajedničko?

S krajem Drugog svjetskog rata svijet je vapio za promjenama. Stanje velikih ratnih nemira probudilo je u ljudima želju za mirom. Postalo je važno uspostaviti funkcionalno tijelo sposobno regulirati odnose snaga u svijetu kako bi se postigao krajnji cilj – mir i sigurnost.  Takvo što nije pošlo za rukom Ligi naroda osnovanoj dvadesetak godina ranije. Osnivačka Povelja Organizacije ujedinjenih naroda potpisana je u San Franciscu 26. lipnja 1945. dok je na snagu stupila prije točno 75 godina – 24. listopada 1945.

Europe Turns UN Blue for #UN75

Ovu veliku obljetnicu UN obilježit će inicijativom Turn Europe UN Blue for #UN75 potaknutom od strane UN-ovog Regionalnog informacijskog centra za Zapadnu Europu. Ideja je osvijetliti plavom bojom najvažnija europska kulturološka obilježja kao što su muzeji, spomenici pa čak i zračne luke. Misao vodilja ove inicijative jest pokušaj ujedinjenja svijeta kroz promicanje univerzalnog jezika mira, održivog razvoja i ljudskih prava.

Sveukupno će sudjelovati 20 zemalja među kojima su i naši susjedi Slovenija i Bosna i Hercegovina, dok će osvijetljenih građevina biti nešto više od 200. Neke od njih su stockholmska katedrala u Švedskoj, Ministarstvo vanjskih poslova u Luxemburgu, celjski dvorac u Sloveniji, UN-ov toranj u Njemačkoj, UNESCO-ova zgrada u Francuskoj te mnoge druge.

Obilježavanje Dana Ujedinjenih naroda

U čast 75 godina rada osmišljen je cjelovit program koji se sastojao od svečane komemoracije, panela otvorenog za raspravu te glazbenog koncerta. Početak je obilježio video koji slavi dostignuća UN-a od potpisivanja Povelje 1945. godine te su se nastavno na video prikazale izjave predsjedajućih u glavnim organima UN-a. Čak dva uzastopna panela bila su osigurana kako bi stručnjaci iz raznih područja dali svoj doprinos u razrješavanju izazova s kojima se svijet danas susreće. Kraj ove proslave ostao je rezerviran za Filharmonijski orkestar New Yorka te za Simfonijski orkestar San Francisca koji predstavljaju dva ključna grada za postanak UN-a.

FOTO: PIXABAY