LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Večer za otvoriti i popiti dugo čuvanu bocu vina

Posljednju subotu u veljači provedite tako da obilježite neslužbeni „blagdan“ svih ljubitelja vina!

Posljednju subotu u veljači provedite tako da obilježite neslužbeni „blagdan“ svih ljubitelja vina!

Današnji dan, 28. veljače, poznat je kao neslužbeni (ali obožavani) blagdan svih ljubitelja kvalitetnog vina – bilo bijelog ili crnog.

Ovaj blagdan vina izmislili su bivši kolumnisti američkog Wall Street Journala, Dorothy Gaiter i John Brecher. Dan se kao takav obilježava od 1999. godine

Open That Bottle Day – odnosno Dan za otvoriti tu bocu – posvećen je ispijanju dugo čuvane boce dobrog vina. Obilježavanje ovog dana potiče ljude na druženje i stvaranje zajedničkih sjećanja uz bocu dobrog vina.

Kako navodi FortuneDorothy Gaiter izjavila je kako su zapravo čitatelji zaslužni za ideju o ovom blagdanu. Čitatelji su često postavljali pitanja za koju prigodu je najbolje otvoriti dugo čuvanu bocu vina. Poznati duo kolumnista zaključio je da se boce vina često čuvaju predugo, i to zbog iščekivanja nekoga posebnog događaja, pa se vino na kraju pokvari. Zato su ovaj poseban dan izmislili za one najhrabrije kojima je dosadilo čekati poseban dan.

Iako trend čuvanja kvalitetnih boca vina nije toliko zastupljen u našim krajevima – kada ste zadnji put čuvali bocu vina više od tjedan dana, a niste probali barem gutljaj?! – na današnji dan možete barem sebe uvjeriti da ispijate dugo čuvanu bocu vina, stvarajući tako uspomene sa svojim najbližima.

Kako bi sve išlo u željenom smjeru, svakako vodite računa o sljedećem. Kao prvo, nabavite vadičep za slučaj da odaberete butelju s plutenim čepom kako se ne bi dogodilo da ne možete otvoriti dugo iščekivanu bocu. Kao drugo, servirajte vino tako da mu temperatura bude ista onoj u podrumu u kojem ga čuvate. Naposljetku, svakako nabavite više od jedne boce… Jer poznato je da jedna boca nije dovoljna kako bi vas zagrijala na ovu hladnu veljačku večer.

FOTO: FLICKR/CCBIMAGES