LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Uoči 13. obljetnice smrti Luke Ritza dodijeljene nagrade za promicanje tolerancije i škole bez nasilja

Na današnji dan prije 13 godina preminuo je Luka Ritz zbog posljedica premlaćivanja koje su nad njim vršili vršnjaci. Povodom obilježavanja njegove smrti uručene su nagrade učenicima koji se bore za toleranciju i nenasilje.

Na današnji dan prije 13 godina preminuo je Luka Ritz zbog posljedica premlaćivanja koje su nad njim vršili vršnjaci. Povodom obilježavanja njegove smrti uručene su nagrade učenicima koji se bore za toleranciju i nenasilje.

Na današnji je dan prije 13 godina preminuo Luka Ritz, mladić koji je trebao postati student novinarstva nakon što su ga pretukli vršnjaci, zbog čega je kasnije podlegao ozljedama.

Nedugo nakon toga postao je simbol borbe protiv nasilja. Lukini napadači naposljetku su priznali da su ga pretukli iz dosade za što su snosili gotovo nikakve posljedice i kazne te su čak i nakon premlaćivanja Luke nastavljali s kriminalnim radnjama, a paljenje kontejnera i prodaja droge samo su neke od njih.

Već duži niz godina povodom obljetnice njegove smrti dodjeljuje se nagrada nazvana upravo prema njemu i to za promicanje tolerancije i škole bez nasilja u školskoj godini 2020/2021. Ovogodišnji su dobitnici:
  • u kategoriji osnovnih škola: Magdalena Žužić, učenica 8.a razreda Osnovne škole Glina
  • u kategoriji srednjih škola: David Mrđanov, učenik 4.d razreda Ekonomske škole Vukovar.
Nagrada se sastoji od skulpture, posebnog priznanja u obliku povelje i jednogodišnje stipendije u iznosu od 1.000,00 kn mjesečno za jednu učenicu/učenika osnovne škole i jednu učenicu/učenika srednje škole, priopćio je MZO.

Posebna priznanja za školsku godinu 2020/2021. dodijeljena su:
  • Adamu Ivanušecu, učeniku 5.d razreda Osnovne škole kralja Tomislava, Našice
  • Željku Oršošu, učeniku 3. razreda Srednje škole s pravom javnosti u Maruševcu, Maruševec
  • Katarini Kušt, učenici 3.e razreda Srednje škole Centra za odgoj i obrazovanje, Zagreb.
Fotografije s dodjele nagrada i priznanja koje su dobitnicima uručili ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs i predsjednica Povjerenstva za dodjelu Nagrade Luka Ritz gđa Suzana Ritz, moguće je vidjeti ovdje.
FOTO: PEXELS