LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Umro autor „Doručka kod Tiffanyja"

Na današnji je dan umro Truman Capote, kontroverzni pisac priznatih književnih klasika poput „Doručka kod Tiffanyja" i „Hladnokrvnog ubojstva".

Na današnji je dan umro Truman Capote, kontroverzni pisac priznatih književnih klasika poput „Doručka kod Tiffanyja" i „Hladnokrvnog ubojstva".

Truman Capote možda je najbolji primjer književnog majstora kome je više naškodila nego koristila, barem kod literarne kritike, golema popularnost među čitateljima. Nema sumnje da je Capote pisao prvenstveno za publiku, ali i da je imao velike književne ambicije. Ipak, neosporna je činjenica da je Capote bio jedan od najzanimljivijih američkih  pripovjedača 20. stoljeća. Osim jedinstvenog talenta, kao književnik je iskazivao i pohlepu za društvom bogatih i slavnih, o kojima je potom ispredao i prenosio najbeskrupuloznije tračeve. Uništio ga je imidž gradske tračare i osobe kaustičnog, zajedljivog jezika. Nakon što je na sunce iznio previše tuđeg prljavog veša, isto to društvo kojim je s lakoćom vladao, bez milosti ga je prezrelo i uništilo.

Truman Capote, IZVOR: Wikipedia

Capote je rođen kao Truman Streckfus PersonsMajka mu je pri porodu imala samo 16 godina što je rezultiralo razvodom roditelja kada je Truman imao samo četiri godine, te je tada poslan u Alabamu gdje ga je  odgajala tetka Jannie Folk. Osjećaj usamljenosti proganjat će ga do kraja života, a godine koje je proveo odrastajući na jugu bile su inspiracija za pripovijetku Božićne uspomene.

Majka mu se ponovno udala za bogatog kubanskog biznismena Joea Capotea. On mu je plaćao najskuplje škole, a učitelji su primijetili da je veoma povučen, nezainteresiran, možda čak i mentalno zaostao jer je iz materinjeg jezika redovno dobivao loše ocjene. Supružnici Capote uskoro su saznali da je Trumanov kvocijent inteligencije 215 i od tada ga nitko nije mogao razuvjeriti da je genije, što će kasnije i sam za sebe reći. Prvi posao dobio je u listu New Yorker. Kasnije je s prezirom govorio o tim prvim koracima, jer je vjerovao da su takvi poslovi bili nedostojni njegovog istinskog talenta i sposobnosti.  

Osjetivši da je došlo vrijeme obračuna s utvarama iz prošlosti, vratio se u New Orleans i u hotelskoj sobi započeo rad na svom prvom romanu. Priča o mladiću s juga koji se zaljubljuje u transvestita, Drugi glasovi, drugi prostori, izazvala je senzaciju kada se pojavila 1948. godine Truman je posvetio ovaj roman svom prvom ljubavniku, profesoru književnosti Newtonu Arvinu. Prvi uspjeh donio mu je medijsku slavu i omogućio ulazak u krug bogatih i slavnih gdje će uskoro upoznati Jacka Dunphyja, ljubav svog života, s kojim će provesti 36 godina.

Truman i Jack, IZVOR: Pinterest

Sljedećih godina nizali su se sami uspjesi. Redovno je surađivao s Vogueom, Harpers Bazaarom i Esquireom, a pripovijetke i romani koje je objavio, kao što su Čuju se muze, Harfa od trave Hladnokrvno ubojstvo, izvrsno su primljeni i kod kritike i kod publike. No vrhunac Trumanove karijere dolazi s Doručkom kod Tiffanyja. Kao predložak za lik Holly Golightly poslužila je Trumanova majka Lillie Mae.
 

Roman je pravi mali dragulj, prožet nostalgijom i nježnošću. Glavna je junakinja nepredvidljiva i nepostojana, šarmanta i neuhvatljiva djevojka, jedan od onih rijetkih ženskih likova u suvremenoj književnosti koji nikad nećemo zaboraviti. Njezin buran i bučan život, pun obožavatelja i čudnih prijatelja, opisuje njen susjed, mladi književnik koji ulazi u njen život kao prijatelj kojemu povjerava svoj životni košmar, ispod kojega se njezina iskonska žudnja za mjestom gdje će, kako kaže Holly, ona i sve njeno pripadati jedno drugome. Napisao ga je 1961, a iste je godine i ekraniziran. Legendarna Audrey Hepburn utjelovila je Holly, a George Peppard mladog i neodlučnog pisca Paula Varjaka –  ta uloga smatrana je najboljom ulogom u Peppardovoj karijeri.

Hepburn i Peppard, IZVOR: Flickr

Kako bi dostojno proslavio svoj uspjeh, Truman je 1966. u hotelu Plaza u New Yorku organizirao zabavu za 500 najslavnijih i najbogatijih jet-setera. Te se noći pojavio svatko tko je nešto značio, a Truman je uživao u sjaju reflektora, novim tračevima, kiču i blještavilu. Kako bi održao pažnju javnosti za svoj rad, 1975. godine odlučio je objaviti dio romana Uslišene molitvekoji je zapravo bio društvena kronika svijeta bogatih i slavnih, s najpikantnijim tračevima i najintimnijim detaljima. Capotea su preko noći napustili prijatelji i bio je potpuno izopćen iz društva. Shvativši da je napravio katastrofalan potez, uništio je preostale neobjavljene stranice romana.

Bog mi je pomagao iz dana u dan, a opet, ja nisam svetac. Ja sam alkoholičar, zavisnik od droga, homoseksualac i genije. - rekao je za sebe Truman Capote u svom posljednjem romanu „Glazba za kameleone".

Premda prezren i napušten pred kraj života, Capote nije sasvim klonuo duhom. Bez dlake na jeziku, nije propuštao niti jednu priliku da ošine neku javnu ličnost svojim britkim i zlobnim komentarom. Umro je 25. kolovoza 1984, u 60. godini od predoziranja u Los Angelesu. Njegov pepeo rasut je po jezeru Crooked u Bridgehamptonu, a isto je učinjeno nekoliko godina kasnije s ostacima njegovog partnera. Danas tamo stoji spomen-ploča s njihovim imenima.

Spomen-ploča u Bridgehamptonu, IZVOR: Wikipedia

2005. snimljen je film inspiriran njegovim životom, a prati događaje tijekom nastanka njegove knjige Hladnokrvno ubojstvo. Glumac Philip Seymour Hoffman u naslovnoj je ulozi te je za nju pobrao hvalospjeve filmske kritike i mnoge cijenjene nagrade, među kojima i Oscara za glavnu mušku ulogu. Catherine Keener tumači ulogu književnice Harper Lee. Keener je za portret priznate američke književnice nominirana za filmske nagrade Oscar i BAFTA  u kategoriji sporedne ženske uloge.

A što je Hoffman rekao o ulozi kontroverznog Capotea, pročitajte na poveznici. Film Breakfast At Tiffanys spasio je i vezu jednog para u istoimenoj pjesmi američkog rock benda Deep Blue Something. Kako? Saznat ćete samo ako poslušate pjesmu.

FOTO: WIKIPEDIA