LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Ubojstvo američke zvijezde na losanđeleskom semaforu

Buran život poznatog repera obilježen hapšenjima, tučnjavama, ostalim nevoljama i glazbenim uspjesima na današnji je dan okončao nikad otkriveni ubojica s nepoznatim motivima.

Buran život poznatog repera obilježen hapšenjima, tučnjavama, ostalim nevoljama i glazbenim uspjesima na današnji je dan okončao nikad otkriveni ubojica s nepoznatim motivima.

Christopher Wallace, takozvani Biggie Smalls, poznatiji kao The Notorious B. I. G. upucan je na današnji dan 1997. u Los Angelesu dok je u automobilu čekao na semaforu zeleno svjetlo. Njegova je smrt rezultat dugotrajne svađe između repera istočne i zapadne losanđeleske obale, a brutalna je prepirka samo šest mjeseci prije uzela život i poznatom Tupacu Shakuru, s čijom se smrću povezuje i Biggijeva. Ironično je da je ubijen samo nekoliko dana prije izlaska albuma Life After Death te da je i sam strahovao za život, angažiravši zbog toga tjelohranitelje.

Dana 8. ožujka Biggie je bio pozvan na dodjelu glazbenih nagrada Soul Train, a kad se popeo na pozornicu, publika je počela žestoko negodovati zbog njegova prisustva. Nakon dodjele otišao je na zabavu u muzej Petersen Automotive te je, kada je ona sljedećega dana prekinuta, krenuo kući vlastitim automobilom u kojem su se nalazili i Damion Butler, Lil' Cease te vozač Gregory Young. Kada se automobil zaustavio na semaforu čekajući znak za nastavak putovanja, pokraj njega stao je crni automobil čiji je vozač sasuo kišu metaka na poznatog glazbenika. Iako su prijatelji odmah reagirali i pozvali hitnu, nije mu bilo spasa. U 1:15 popularni dvadesetčetverogodišnjak proglašen je mrtvim, a ubojica nikada nije uhvaćen.

Razlozi ubojstva nikada nisu sa sigurnošću potvrđeni iako većina smatra kako je ono povezano sa ubojstvom repera Tupaca Shakura ni pola godine ranije jer je poznato da dvojica suparnika nisu bili u dobrim odnosima. godine 1994. Shakur je umalo izbjegao smrti tijekom pljačke njegova studija, a sam je za to odgovornim smatrao Wallacea kojeg je kasnije i javno izvrijeđao u jednoj pjesmi. Tvrdio je da je spavao s Wallaceovom bivšom suprugom Faith Evans, a trzavice su postojale i na svim ostalim poljima. U prosincu 2012. godine losanđeleska je policija objavila rezultate autopsije nadajući se da će to pripomoći u rješavanju slučaja, no nisu polučili uspjeh već kontraučinak jer se obitelj pokojnog repera zbog toga uvrijedila.

Ulično nasilje i ostale grozote koje je opjevao nisu bili samo plod mašte – Biggie Smalls rođen je i odrastao je u siromašnijem dijelu Brooklyna samo s majkom jer ih je otac napustio kad je imao dvije godine Sa 17 je godina napustio katoličku gimnaziju koju je pohađao, što je majka smatrala lošim predznakom. Nekoliko puta nakon toga bio je hapšen zbog različitih prekršaja, najčešće zbog dilanja droge.

Glazbeni uspjeh može zahvaliti P. Diddyju koji mu je, preslušavši njegovu demo vrpcu, ponudio ugovor s kućom Bad Boy Records. godine 1993. pod kasnije poznatim pseudonimom Notorious B. I. G. napravio je remiks pjesme Real Love, nakon čega je nastavio redati uspjeh za uspjehom. Uskoro je izdao svoj prvi samostalni album Ready to Die koji je rasprodan u milijunskoj nakladi i koji je dugo bio na 13. mjestu Bilboardove ljestvice, čime je repere istočne obale vratio na scenu kojom su dominirali zapadnjaci. No osim što je redao uspjeh za uspjehom, redao je i problem za problemom. Nekoliko je puta osuđivan i zatvaran zbog dilanja droge, prijetnji smrću obožavateljima, tučnjava i sličnih prijestupa. U trenutku kad je odlučio malo se primiriti i posvetiti se obitelji i djeci, počelo je rivalstvo i neprijateljstvo sa Tupacom Shakurom, a ostalo je povijest.

Randal Sullivan, inspiriran burnim životom američke zvijezde koja je prerano ugasla, napisao je knjigu Labyrinth u kojoj donosi i vlastite teorije zavjere o tajanstvenim okolnostima Biggijeve smrti, a prema knjizi snimljen je i film.

FOTO: FLICKR