LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Svojim mačkama pružite kraljevski tretman – danas je njihov dan

Na današnji dan slavimo Svjetski dan mačaka uspostavljen 2002. godine u svrhu podizanja svijesti o ovim slatkim i lukavim stvorenjima.

Na današnji dan slavimo Svjetski dan mačaka uspostavljen 2002. godine u svrhu podizanja svijesti o ovim slatkim i lukavim stvorenjima.

Svjetski dan mačaka službeno postoji od 2002. godine, a uspostavio ga je Međunarodni fond za brigu o životinjama u svrhu podizanja svijesti o njima. Poznato je da se mačke štuju još od Egipta, a situacija nije puno drugačija ni danas – mnogi se zezaju kako su lukave mace zapravo njihovi vlasnici, a ne obrnuto.

Štovanje mački ponekad je toliko drastično da se u hinduizmu, primjerice, smatralo da je svaki dobar hindus onaj koji je tijekom života brinuo o barem jednoj mački. Postoji čak i predaja prema kojoj je prorok Muhamed jednom prilikom kada je išao na molitvu naišao na mačku koja je spavala na njegovoj odjeći, pa je, kako ju ne bi probudio, odrezao rukave i otišao na molitvu u odjeći bez rukava. Smatra se i da tjeraju zle duhove, imaju magičnu moć iscjeljivanja i mnogo toga.

Ako još nemate macu, sada je pravi povod da se odlučite na to da udomite jednu ako imate mogućnosti brinuti o njoj, a ako ju već imate, podijelite s nama u komentaru fotografije vaših omiljenih ljubimaca!
FOTO: FLICKR