LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Svjetski dan „tequile”: sve što niste znali o piću iz meksičkih sapunica

Napravljena od posebne biljke plave agave koju je čak i UNESCO prepoznao kao dio svjetske baštine, ovo piće ostavlja na nas poseban tropski dodir. Ime je dobila po malom mjestu Tequila. Ne postoji točan podatak o tome kome se pripisuje otkriće ovog pića, ali postoje neke vrlo zanimljive priče o njezinim počecima.

Napravljena od posebne biljke plave agave koju je čak i UNESCO prepoznao kao dio svjetske baštine, ovo piće ostavlja na nas poseban tropski dodir. Ime je dobila po malom mjestu Tequila. Ne postoji točan podatak o tome kome se pripisuje otkriće ovog pića, ali postoje neke vrlo zanimljive priče o njezinim počecima.

Da! I to postoji. 24. srpanj posvećen je jednom legendarnom piću za koje smo najvjerojatnije čuli zahvaljujući meksičkim sapunicama. Dame i gospodo, tequila.

Napravljena od posebne biljke plave agave koju je čak i UNESCO prepoznao kao dio svjetske baštine, ovo piće ostavlja na korisnike poseban tropski dodir. Ime je dobila po malom mjestu Tequila u blizini glavnog grada pokrajine Jalisco, Guadalajara.

Ne postoji zapravo točan podatak o tome kome se pripisuje otkriće ovog pića, ali postoje neke vrlo zanimljive priče o njezinim počecima. Jedna od njih seže u 1948. godinu gdje je bogati stanovnik Dallasa izumio ovo piće na jednoj od božićnih zabava u Acapulcu. Među uzvanicima na zabavi bio je Tommy Hilton, vlasnik lanca Hotela Hilton, koji je navodno ponio recept kući kako bi ga posluživao u hotelu. Druga priča kruži i kaže kako je tequila samo bazirana na američkom piću naziva Daisy koje je bilo napravljeno s brendijem umjesto tequile. (Španjolska riječ Daisy znači Margarita.) Neki će također reći kako su je prvo počeli proizvoditi Asteci koji su još u 16. stoljeću, prije nego što su Španjolci došli na to područje, priremali fermentalni napitak od plave agave. Kada su ostali bez brendija, počeli su s destiliranjem plave agave u omiljeno alkoholno piće, tequilu. Ipak, većina se, a najviše Amerikanci, zahvaljuju jednoj osobi, ocu tekile: Don Cenobiou Sauza. Prva osoba koja je uvezla tequilu u Sjedinjene Države i utemeljitelj kompanije za njezinu porizvodnju, Sauza Tequila

Izdvojili smo neke zanimljivosti koje trebate naučiti ako se odlučite ponijeti jednu ili više boca tequile na party.

  • Tequila ima mjesto podrijetla te ju samo 5 regija može proizvesti. Meksički zakon kaže kako je tequila prava tequila ako je proizvedena unutar pokrajine Jalisco. Ako su sastojci destilirani negdje drugdje, to nije tequila.
  • Mora biti izrađena od biljke plava agava te se samo njezino srce koristi za izradu. Polja plave agave na popisu su svjetske baštine UNESCO-a.
  • U Meksiku se tequila pijucka. U SAD-u su pokrenuli trend ispijanja na eks čime se prvo poliže sol, ispije čašica i pojede limun. Taj običaj smo i mi preuzeli. Stručnjaci kažu kako se na taj način okus samo pokvari. Kao da ćevape jedete s kruškom.
  • Prije nego krenete piti, iskoristite svoj nos jer ona sadrži više od 600 različitih aroma.
  • Pet je službenih podjela: Blanco, Joven, Reposado, Añejo i Extra Añejo.
  • Tequila je napravljena sa 60 posto vode.

Kad sad to sve znamo, vrijeme je da koju i popijemo. Želimo vam sretan dan tequile. Živjeli!

Kako se ona na pravilan način pije, pogledajte u ovom kratkom videu!

FOTO: PIXABAY