LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Srce obilježava 20 godina CIX-a; njegov promet značajno porastao zbog online nastave

Srce obilježava 20 godina CIX-a, usluge koja omogućava realizaciju najkvalitetnije mrežne povezanosti najkraćim putem unutar Hrvatske, čija je važnost posebno došla do izražaja kada su se mnogi prebacili na rad u online okruženju.

Srce obilježava 20 godina CIX-a, usluge koja omogućava realizaciju najkvalitetnije mrežne povezanosti najkraćim putem unutar Hrvatske, čija je važnost posebno došla do izražaja kada su se mnogi prebacili na rad u online okruženju.

Sveučilišni računarni centar danas, 8. rujna 2020, obilježava 20 godina Croatian Internet eXchanga (CIX), nacionalnog središta za razmjenu internetskog prometa. Riječ je o usluzi koja omogućava racionalniju uporabu prijenosnih kapaciteta, povećava sigurnost internetskog prometa i povećava ukupnu kvalitetu interneta u Hrvatskoj.

Njegovim se korištenjem, navode iz Srca, smanjuju troškovi davateljima internetskih usluga i krajnjim korisnicima. Ističu da omogućava realizaciju najkvalitetnije mrežne povezanosti najkraćim putem unutar Hrvatske. Valja napomenuti da je prisutan na dvjema lokacijama u Zagrebu, a trenutno ima 33 aktivne članice. 

– Iako je inicijalno zamišljen kao mjesto spajanja hrvatskih internetskih mreža, CIX je ubrzo postao i meta inozemnih pružatelja internetskih usluga koje preko CIX-a pružaju brzi pristup svojim uslugama i sadržajima za sve hrvatske korisnike Interneta. Odabir CIX-a za povećanje dostupnosti tako važnih infrastruktura dodatno je naglasio njegovu ulogu i važnost u razvoju Interneta u Hrvatskoj.

– Od 2008. godine CIX je punopravni član udruženja europskih središta za razmjenu internetskog prometa (European Internet Exchange Association, Euro‑IX), čiji je cilj promoviranje kulture otvorene razmjene ideja i iskustava među članicama. Od uspostave do danas kroz CIX je preneseno preko 640 PB podataka (1PB = 1015 bajtova ili 1000 terabajta). – dodaju.

U službenom priopćenju istaknuto je i da je važnost CIX-a prepoznata i u okviru Nacionalne strategije kibernetičke sigurnosti te da je sukladno tome izrađena i objavljena Preporuka za korištenje nacionalnog čvora za međusobnu razmjenu internetskog prometa, s posebnim osvrtom na prednosti njegova korištenje s aspekta sigurnosti razmjene internetskog prometa
– Srce, inicijator uspostave i koordinator CIX-a od njegovog nastanka, osigurava tehničke uvjete za međusobno povezivanje i neprekidni rad tijekom cijele godine. U radu CIX-a djeluje Forum CIX-a kao savjetodavno tijelo koje čine imenovani predstavnici članica CIX-a. Povodom ove obljetnice, Srce je donijelo odluku temeljem koje su sve nove članice u 2020. godini oslobođene plaćanja priključne pristojbe.
Važnost ove usluge posebno je došla do izražaja u ožujku kada je krenula online nastava te kada su se mnogi prebacili na rad u online okruženju. 
– Koliko je CIX važan, dokazuje podatak da je u drugoj polovici ožujka 2020. kad je krenula online nastava na području cijele Hrvatske uslijed krize izazvane pojavom koronavirusa i bolesti COVID-19, ali i tjednu u kojem su mnoga tijela javne i državne vlasti te gospodarstva intenzivnije započela s prelaskom na rad u online okruženju, zabilježen 15-postotni rast prometa kroz CIX, što predstavlja značajan skok u odnosu na uobičajeni trend rasta prometa kroz CIX. Ovaj je skok ponajprije posljedica naglašenog online obrazovanja. Studenti i profesori, učenici i nastavnici, iz svojih domova, putem pružatelja internetskih usluga pristupali su digitalnim uslugama i sadržajima koji su smješteni na mrežnim resursima fakulteta ili pak u javnim oblacima.
FOTO: SRCE.UNIZG.HR