LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Smrt danskog književnika čija djela rado čitaju i djeca i odrasli

Prije 141 godinu umro je svjetski poznati književnik, pisac bajki Hans Christian Andersen. Pisao je djela za odrasle i za djecu, proslavio se bajkama, a njegova djela više su puta ekranizirana.

Prije 141 godinu umro je svjetski poznati književnik, pisac bajki Hans Christian Andersen. Pisao je djela za odrasle i za djecu, proslavio se bajkama, a njegova djela više su puta ekranizirana.

Hans Christian Andersen rođen je 2. travnja 1805. godine u gradu Odense u Danskoj. Postao je svjetski poznat pišući inovativne i utjecajne bajke. Mnoge njegove bajke, kao što su Ružno pače, Mala sirena i Kraljevna na zrnu graška, postale su klasici te se čitaju i danas. Andersen je umro u Kopenhagenu 4. kolovoza, godine 1875.

Andersen nije odrastao u bogatoj obitelji, međutim školovao se u internatima za privilegirane učenike, što je dovelo do glasina da je nezakoniti član danske kraljevske obitelji. Ove glasine nikad nisu bile potvrđene. godine 1819. otišao je u Kopenhagen kako bi radio kao glumac. Od ovoga je brzo odustao te se vratio u školu gdje je bio pod pokroviteljstvom Jonasa Collina. U tom razdoblju započeo je svoju spisateljsku karijeru.

Andersenov kip u Central Parku u New Yorku, FOTO: Wikipedia

Andersenov talent za pisanje došao je do izražaja 1829. godine kada je izdao kratku priču Pješačenje od Holmenskog kanala do istočnog rta Amagera. Zatim je napisao i publicirao predstavu, knjigu poezije i putopis. Kao priznanje za svoja djela dobio je nagradu od kralja koja mu je omogućila putovanja diljem Europe i razvijanje svojih spisateljskih sposobnosti. Nakon romana Improvizator, koji se temelji na njegovim iskustvima iz Italije, počeo je pisati bajke.

Unatoč velikom početnom uspjehu, Andersen nije privukao pozornost kao pisac za djecu. Njegova sljedeća djela bila su O.T. i Samo guslač te je narednih desetljeća nastavio pisati, kako za djecu, tako i za odrasle. Napisao je nekoliko autobiografija i putopisa te je pisao poeziju u kojoj je uznosio vrline ljudi iz Skandinavije.

Zanimanje strane publike za njegova djela potaknula su 1845. godine na engleski prevedena djela Mala sirena i Carevo novo ruho. Njegova djela postala su engleski klasici te je imao veliki utjecaj na britanske književnike. Osim u Velikoj Britaniji, njegove priče tada su postale poznate i u SAD-u, Aziji i u cijelom svijetu. godine 2006. otvoren je zabavni park na temu Andersenovih priča u Shanghaiu. Neke bajke adaptirane su za pozornicu i filmske ekrane, uključujući i vrlo popularan crtani film Mala sirena, koji je osvojio dva Grammyja i dva Oscara. 

Osim navedenih, neka njegova poznata djela još su i Djevojčica sa žigicama, Snježna kraljica, Palčica i Mala princeza. U gradu Odense danas postoji Andersenova uređena kuća, otvorena za posjetitelje, a u parku blizu kuće posebno označeno mjesto gdje je dolazio hraniti patke iz rijeke i pisati u prirodi. Za Andersena se govori da je mogao maštati i razmišljati kao dijete, a on je sam rekao:

– Cijeli je svijet pun čudesa, ali mi smo na njih tako navikli da ih nazivamo svakodnevnim stvarima. – 

Zadnji crtani film koji je postigao ogroman uspjeh diljem svijeta i koji je dobio Oscara za najbolju pjesmu temeljen je na Andersenovoj bajci Snježna kraljica, a crtani je film nazvan Frozen

FOTO: FLICKR