LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Slavimo Pokémone, kultnu japansku franšizu videoigara i crtanih filmova

27. veljače obilježava se Dan Pokémona. Uz nezaboravan slogan „Moraš skupit' sve!” prisjetite se brojnih generacija ove videoigre, crtanog filma i aplikacije Pokémon GO.

27. veljače obilježava se Dan Pokémona. Uz nezaboravan slogan „Moraš skupit' sve!” prisjetite se brojnih generacija ove videoigre, crtanog filma i aplikacije Pokémon GO.

Želim biti najveći kao ni'ko do sad. Skupit' sve i slavu doseći, njihov trener biti tad! Vjerujemo da ove riječi niste pročitali već otpjevali i da pjesmu znate do kraja. I dakako znate da je riječ o uvodnoj pjesmi kultnog crtanog filma Pokémoni.

Početkom stoljeća većina je nas bila prikovana uz male ekrane i pratila pustolovine mladog trenera Asha Ketchuma, njegovog ljubimca Pikachua i njihovih prijatelja, uzgajivača Pokémona Brocka i Misty, djevojke koja im se pridružila kako bi od Asha naplatila dug za potrgani bicikl. Ash putuje regijom Kanto od dvorane do dvorane u kojima se bore njegovi Pokémoni te tako osvaja bedževe, a putem lovi druge Pokémone i vježba kako bi postao najbolji trener na svijetu. Na putu ovoj veseloj družini uvijek stoji zloglasni Tim Raketa: Jessie, James i Meowth, Pokémon koji je naučio govoriti. Oni love rijetke Pokémone i cilj im je ukrasti Pikachua, a planovi im neslavno završavaju tako što svaki put doslovno upadnu u rupu koju su sami iskopali.

Foto: Flickr

Crtanom je filmu prethodila videoigra. Pokémone je 1995. godine stvorio Satoshi Tariji kao jednu od Nintendovih franšiza. Cilj igre bio je jasan: Moraš skupit sve! To je na početku bilo ostvarivo jer je postojao 151, no kako je broj rastao i dosegao oko 800 Pokémona, teško je bez šifri i kodova u jednoj igri skupiti sve. Nakon uspjeha na japanskom tržištu, 1998. godine stigli su u SAD gdje su vrlo brzo postali popularna zabava. Igrači ih u igri skupljaju i međusobno se bore kako bi povećali snagu. Kada dovoljno ojača, Pokémon evoluira, a to od početnog stupnja može učiniti još dva puta. Postoji mnogo vrsta ovih likova, a najčešće ih se kategorizira kao travnate, vatrene, vodene itd. Prema toj kategorizaciji Ashev Pikachu pripada u električne glodavce.

Foto: Wikipedia

Nakon zaluđenosti ovim imaginarnim svijetom 90-ih godina prošlog stoljeća i početkom ovog, Pokémoni su se prije nekoliko godina na velika vrata vratili u svijet igara. Naime, 2016. godine izašla je mobilna aplikacija Pokémon GO koja je u potpunosti zaludila stare obožavatelja i vješto pridobila nove. Cilj i princip igre ostao je isti, ali je novost da se Pokémoni skupljaju u stvarnome svijetu i vremenu. Potencijalni se trener s mobitelom treba kretati uokolo i tražiti ih. Najčešće su se nalazili na istaknutim mjestima u prostoru kao što su crkve, spomenici i slično. Ova je verzija rapidnom brzinom postala popularna, ali je gotovo jednako brzo pala u zaborav te je danas malo tko igra. Ipak, dala nam je lijep podsjetnik na svijet u kojem smo kao djeca uživali.

Foto: Wikipedia

Povodom izlaska jedne od generacija videoigre, današnji je dan, 27. veljače, proglašen Danom Pokémona. Tim povodom Pokémoni časte svoje obožavatelje. Riječ je o izlasku zanimljivih aplikacija ili suradnji s aplikacijom Snapchat, koja tim povodom nudi prigodne filtere. Za prave obožavatelje možda je teško odlučiti kako obilježiti ovaj dan, igranjem videoigre, gledanjem omiljenih epizoda crtanog filma ili možda pronalaskom igraćih karata i figurica Pokémona iz djetinjstva. Za što se god odlučili, zasigurno ćete se zabaviti i vratiti u bezbrižnije dane. I ne zaboravite: Moraš skupit' sve!

FOTO: FLICKR