LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Sjećanje na Dražena Petrovića, uspješnog hrvatskog sportaša

7. lipnja 1993. u prometnoj nesreći izgubio je život Dražen Petrović, košarkaš iz Šibenika koji je bio tek zagrebao površinu svoje slavne karijere.

7. lipnja 1993. u prometnoj nesreći izgubio je život Dražen Petrović, košarkaš iz Šibenika koji je bio tek zagrebao površinu svoje slavne karijere.

Dražen Petrović rođen je 22. listopada 1964. u Šibeniku. Košarku počinje igrati s 13 godina za lokalni klub, a već dvije godine kasnije počinje igrati za profesionalni klub Šibenika koji se te iste godine probija u prvu ligu. Nakon odsluženog vojnog roka 1984. prelazi u Cibonu, tada najjači hrvatski košarkaški tim. Ovdje igra sa svojim bratom Aleksandrom Petrovićem, s kojim čini tadašnji najbolji europski košarkaški duo.

Već prve godine Cibona, s braćom Petrović na čelu, u finalu pobjeđuje Real Madrid te prvi put osvaja Europski kup. U četverogodišnjem periodu u kojem je igrao za ovaj klub Dražen je imao prosjek od 37,7 koševa po utakmici u jugoslavenskoj ligi, te 33,8 u europskoj. Nerijetko je zabijao preko 50 koševa po utakmici, a njegov, ujedno i svjetski rekord jest 112 zabijenih koševa u 40 minuta igre.

S ovako visokim brojkama Europa mu više nije predstavljala dovoljno velik izazov. 1986. odabire ga Portland Trail Blazers iz NBA-a, uvjerljivo najnaprednije svjetske košarkaške lige. Ipak, odlučuje odgoditi odlazak u Ameriku te 1988. odlazi u Real Madrid. Nakon još jedne uspješne sezone 1989. potpisuje ugovor s Blazersima. Zbog male minutaže od samo 12 minuta po utakmici nije bio zadovoljan svojom pozicijom u novom klubu. Iako je pokazivao izvanredne rezultate dok je bio na parketu, Blazersi su već imali dvije zvjezde – Clydea Drexlera i Terryja Portera – koji su igrali istu poziciju kao i Dražen. U ovo vrijeme europski igrači još nisu ostvarili status u Americi koji imaju danas kada je jedna četvrtina svih NBA igrača internacionalna. Stoga su mnogi treneri bili skeptični oko stranih igrača i bilo je potrebno neko vrijeme prije nego što su zaslužili zadovoljavajuću minutažu.

Nakon sezone i pol u Portlandu, prema svojem zahtjevu, Dražen odlazi u New Jersey Netse. Ovdje je njegova minutaža porasla preko 30 minuta po utakmici, što je napokon zadovoljilo mladog košarkaša. Prosječan ubačaj po utakmici iznosio je 21 koš, a vrhunac njegove NBA karijere dogodio se jedne večeri u okršaju protiv Houston Rocketsa kada je legendarnom Michael Jordanu zabio 44 poena.

Nakon završetka sezone 1993. Dražen se našao na putu za Zagreb, razmišljajući o povratku u europsku ligu zbog, prema njemu, nedovoljno velikog ugleda koji je imao u Americi. Dolaskom u Berlin odlučio je zamijeniti let do Zagreba vožnjom. Na današnji dan, 7. lipnja, 1993. godine zajedno sa svojom curom koja je vozila auto zaputio se prema Zagrebu. U njemačkoj pokrajini Bavarskoj u 17:20 doživio je prometnu nesreću koju je uzrokovao kamion koji ih je pokušao pretjeći. Za razliku od njegove cure Dražen, koji nije bio vezan, umire na mjestu nesreće. Ovo se dogodilo 4 i pol mjeseci prije njegova 29. rođendana.

FOTO: PIXABAY