LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Sedamdeset godina od osnutka lige najjačih košarkaških timova svijeta

Na današnji dan, 3. kolovoza 1949, dvije košarkaške lige ujedinile su se u NBA koja je danas prerasla u najjaču košarkašku ligu svijeta, u kojoj je zastupljen i naš košarkaški talent.

Na današnji dan, 3. kolovoza 1949, dvije košarkaške lige ujedinile su se u NBA koja je danas prerasla u najjaču košarkašku ligu svijeta, u kojoj je zastupljen i naš košarkaški talent.

Košarka je relativno mlad sport u usporedbi s ostalim današnjim svjetskim sportovima. Prva košarkaška utakmica ikad odigrana je u zimu 1891. godine, kada je profesor tjelesnog u američkoj saveznoj državi Massachusetts osmislio alternativni sport za svoje učenike koji mogu igrati unutar dvorane tijekom visokih temperatura. Za koševe je iskoristio kante za smeće te se u početku koristila nogometna lopta.

Ovaj još neimenovan sport brzo se proširio po Americi, pogotovo po sjevernim krajevima gdje su sportovi na otvorenom bili ograničeni samo na toplije mjesece. Početkom 20. stoljeća najveći broj košarkaških utakmica odigrao se na fakultetima. Igrači koji su sudjelovali u ovim utakmicama bili su neprofesionalci, pa je broj ubačenih koševa po timu rijetko bio dvoznamenkast, dok se danas u jednoj utakmici nerijetko ostvaruje preko 100 koševa po momčadi.

Profesionalni timovi počeli su nastajati u '20-im godinama, no profesionalne lige nisu bile formirane do kasnih '30-ih prošlog stoljeća. Prva je bila National Basketball League (NBL) koja je osnovana 1937. godine Zatim je 1946. godine nastala Basketball Association of America (BAA) koja je za razliku od prve imala zastupljene timove u puno većim gradovima. Voditelji NBL-a uočili su da financijski i po popularnosti njihova liga zaostaje za BAA-om te su odlučili ujediniti obje lige u jednu veću. Ta novonastala liga bila je NBA, koja je osnovana na današnji dan, 3. kolovoza 1949. godine u New Yorku. U početnoj fazi bila je sačinjena od samo 17 klubova, ali se kroz '60-e i '70-e značajno proširila te dosegla svoj današnji broj od 30 timova.

Od tada NBA postaje daleko najpopularnija košarkaška liga u kojoj igraju najkompetentniji igrači. U njoj su se u prošlosti našli neki od naših najtalentiranijih sportaša kao što su Dražen Petrović, Toni Kukoč i Dino Rađa. Danas u NBA-u igra sveukupno 5 hrvatskih košarkaša, od kojih su najistaknutiji Bojan Bogdanović i Dario Šarić. Brojka internacionalnih igrača znatno se povećala te je trenutačno svaki četvrti NBA igrač rođen izvan Amerike, a s mladim snagama i popularizacijom košarke u Europi, pogotovo u našim krajevima tijekom posljednjih par godina, vrlo je izgledno da će se ta brojka povećati.

FOTO: PIXABAY