LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Samuel Colt patentirao svoj revolver

Samuel Colt patentirao je svoj revolver na današnji dan 1836. godine. Pojava ovog oružja promijenila je ratovanje te izmijenila povijest svijeta.

Samuel Colt patentirao je svoj revolver na današnji dan 1836. godine. Pojava ovog oružja promijenila je ratovanje te izmijenila povijest svijeta.

Samuel Colt je na današnji dan, 25. veljače 1836. godine, patentirao svoj revolver. U 19. stoljeću ime Samuela Colta bilo je sinonimno s oružjem za koje kažu da „Zapad ne bi bio osvojen bez njega“.

Colt je usavršio i popularizirao revolver iz kojega se moglo ispaliti nekoliko puta bez potrebe za punjenjem te je unaprijedio proizvodnju i kreirao masovno tržište. Nije bio njegov izumitelj; dizajn je praktičnija adaptacija revolvera Flintlock koji je u Engleskoj patentirao Elisha Collier.

Još kao dijete Colt je bio fasciniran oružjem i eksplozijama; najviše se volio igrati barutom i pištoljima. Običavao je satima čitati znanstvena štiva i članke o izumima i izumiteljima. Tako je i dobio ideju za izum „nemogućeg pištolja“ koji će moći ispaljivati više puta, automatski, s rotacijskim bubnjem, odnosno cilindrom, koji će istodobno biti i magazin i dobavljač metaka.

Inspiraciju za dizajn svog revolvera dobio je sa samo 18 godina, i to na putovanju brodom u Indiju, promatrajući rad kormila broda. Bio je to prvi pištolj s rotacijskim bubnjem. Prije njega, većina pištolja izrađivala se individualno, a iz njih se ispaljivalo metak po metak – na taj način ih se i punilo. Vrijeme punjenja običnog pištolja iznosilo je 20 sekundi, što je bio opasno dug interval za vojnike na zapadnoj granici jer su Indijanci za to vrijeme mogli odapeti 6 strijela. Novi pištolj mogao je primiti i do 6 metaka, što je označilo pravu revoluciju. 

Godinu dana nakon prijavljenog patenta, u New Jerseyu osniva i tvornicu za proizvodnju. Rat s Meksikom i ekspanzija na Zapad doveli su do povećane potražnje za oružjem, stoga Colt gradi novu tvornicu u Hartfordu, što državu Connecticut čini glavnim proizvođačem vatrenog oružja tijekom 19. i 20. stoljeća. Njegov revolver i druge vrste oružja iz tvornice – poznate pod imenom Colt’s Manufacturing Companyodigrale su važne uloge u povijesnim zbivanjima u Americi i u svijetu.

Osim vojske, Coltov revolver koristile su razne skupine s obje strane zakona – tragači i kopači zlata, bjelački naseljenici, teksaški kauboji, šerifi i odmetnici. Migracija stanovništva na zapad uvelike je doprinijela njegovoj popularnosti, a odmetnicima je tehnološki pomak unaprijedio posao oružanih pljački i napada.

Ovo oružje ukrotilo je Divlji zapad, promijenilo je ratovanje te je izmijenilo tijek povijesti svijeta. Uz Colta se veže izreka „Bog je stvorio čovjeka, a Sam Colt je ljude učinio jednakima“.

FOTO: WIKIMEDIA.ORG