LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Rođendan živuće legende američkog vesterna

„I tried being reasonable. I didn't like it.” riječi su živuće legende holivudskih vestern filmova, Clinta Eastwooda, koji danas slavi 86. rođendan.

„I tried being reasonable. I didn't like it.” riječi su živuće legende holivudskih vestern filmova, Clinta Eastwooda, koji danas slavi 86. rođendan.

U sunčanoj se Kaliforniji prije točno 86 godina rodio jedan od najvećih američkih glumaca, redatelj i producent, Clint Eastwood. Prije filmske slave, radio je kao drvosječa i vozač kamiona. Prvi se put predstavio na filmskom platnu kraćim ulogama u znanstveno-fantastičnim filmovima Revenge of the Creature Tarantula godine 1955.

Svjetsku je slavu stekao dobivši uloge u špageti-vesternima Za šaku dolara, Za dolar više i Dobar, loš, zao, talijanskoga redatelja Sergia Leonea. Ta su tri filma poznata pod nazivom Dolarska trilogija. Eastwood je svojim ulogama izmijenio tradicionalan lik američkoga kauboja.

Vrativši se u SAD, osnovao je vlastitu produkcijsku kuću Malpaso. Eastwood je ušao u legendu ulogom policijskoga inspektora Harryja Callahana u američkom kriminalističkom trileru Prljavi Harry. Jedan od pet filmova iz te franšize, Iznenadni udar, sam je režirao. Prljavi Harry potaknuo je mnoge rasprave i kritike, posebice na temu policijske brutalnosti. Ta je tema aktualna još i danas. Film je popularizirao i revolver duge cijevi, Smith & Wesson model 29, te metak Magnum 44 koji je koristio inspektor Harry.

Eastwood je poznat kao veliki obožavatelj jazza te je režirao film Bird. Film je biografska priča o američkome jazz saksofonistu i skladatelju Charlieju Birdu Parkeru. Redatelj je i vesterna Nepomirljivi, u kojemu je i glumio s Geneom Hackmanom i Morganom Freemanom te dobio zasluženoga Oscara za najbolji film i najboljega redatelja. Zanimljivo je i to da je u filmu Dozvola za ubojstvo, koji je također režirao, sam izveo sve svoje kaskaderske scene.

Glumio je i tjelohranitelja američkoga predsjednika u blockbusteru Na vatrenoj liniji. Među nježnijim spolom ostala je zapamćena njegova uloga u filmu Mostovi okruga Madison u kojemu mu je partnerica bila Meryl Streep. Film je snimljen prema bestselleru Roberta Jamesa Wallera i govori o ljubavi između Francesce, kućanice iz Iowe, i Roberta Kincaida, fotografa koji radi kampanju za National Geographic o mostovima iz okruga te tamo upoznaje ljubav svog života.

 

Mostovi okruga Madison, Foto: Facebook

– I don't want to need you, 'cause I can't have you. – Robert Kincaid, u Mostovima okruga Madison

Godine 2003. režirao je Mističnu rijeku, poznatu dramu koja je dobila Oscara za najbolju glavnu (Sean Penn) i sporednu ulogu (Tim Robbins). Veliko je priznanje dobio za film Djevojka od milijun dolara koji je osvojio četiri Oscara: za najbolji film, najboljeg redatelja, najbolju glumicu i najboljeg sporednog glumca. Zanimljivo je činjenica da je Eastwood snimio film u samo 37 dana. Režirao je i dva filma o bitci na Iwo jimi i triler Zamjena u kojem glavnu ulogu ima Angelina Jolie. godine 2014. režirao je film Snajperist koji je osvojio jednog Oscara, ali i mnoge druge nagrade.

Eastwood je živuća legenda, glumac koji je svojim talentom ostavio neizbrisiv trag u povijesti filmske industrije. S njegovim likom i djelom upoznate sve generacije. U nastavku donosimo neke zanimljivosti iz njegova burnoga života:

1. Ponuđena mu je uloga Jamesa Bonda, ali ju je odbio zato što smatra da legendarnog superšpijuna mora glumiti britanski glumac.

2. Izgubio je nevinost u četrnaestoj godini života.

3. Ima sedmero djece s pet različitih žena, ali se samo dvaput ženio.

4. Školovan je za pilota te često na set putuje helikopterom da izbjegne gužve u prometu.

5. Njegov sin Scott Eastwood krenuo je očevim stopama, te se uz glumu, bavi i manekenstvom.

Clint & Sean, FOTO: Facebook

FOTO: FACEBOOK