LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Rođendan glazbene legende koja bi danas napunila 77 godina

Svjetski poznati glazbenik prepoznat je kao jedan od najutjecajnijih umjetnika prošlog stoljeća. Njegova inovativnost u glazbi, unatoč tome što nije bio glazbeno pismen, i danas ima snažan utjecaj na ljubitelje glazbe.

Svjetski poznati glazbenik prepoznat je kao jedan od najutjecajnijih umjetnika prošlog stoljeća. Njegova inovativnost u glazbi, unatoč tome što nije bio glazbeno pismen, i danas ima snažan utjecaj na ljubitelje glazbe.

Na današnji dan 1942. godine u Seattle's King County bolnici rođen je Johnny Allen Hendrix kasnije preimenovan u James Marshall koga danas znamo pod imenom Jimi Hendrix.

Još kao dijete zanimao se za glazbu te je na poklon od oca 1958. godine dobio svoju prvu akustičnu gitaru koju je njegov otac za 5 dolara kupio od prijatelja. Nedugo nakon toga Hendrix se pridružuje svom prvom bendu – The Velvetones. 1961. godine Jimi Hendrix odlazi u vojsku, no zbog ozljede se ponovno posvećuje glazbi. Kroz period ranih 60-ih imao je priliku surađivati s brojnim velikim imenima kao što su Ike & Tina Turner, Wilson Pickett ili Sam Cooke.

Ostatak 60-ih proveo je svirajući na manjim mjestima u Greenwich Vilageu. Velika prekretnica u karijeri ovog glazbenika bila je selidba iz SAD-a u London gdje nastaje bend Jimi Hendrix Experience čiji je prvi singl Hey Joe proveo 10 tjedana na britanskim glazbenim top-listama. Prvi album Are You Experienced obogatio je mnoge generacije vječnim hitovima poput Purple Haze, The Wind Cries Mary te Foxy Lady. Ova psihodelična poslastica do danas visoko kotira kad su u pitanju najpopularniji rock albumi u postojanju.

Uspjeh Jimija Hendrixa dosegnuo je svoj vrhunac po povratku u SAD kada je nastupao sa svojim bendom na Monterey Pop Festivalu. Prisutni su nastup opisali kao dosad neviđen jer, osim dobre glazbe, nije manjkalo ni show-efekata. Razlog tome jest da je Hendrix pred kraj nastupa spalio svoju gitaru, a te su slike ušle su u rock povijest. Takvim je pristupom glazbi Jimi Hendrix zagarantirao svoj status rock legende.

Na samom koncu 60-ih Jimi je osnovao i svoj studio u New Yorku, Electric Lady Studio, u kojem je imao prilike snimati samo 10 tjedana prije svoje smrti. U tom periodu raspada se Experience te je Hendrix svirao na jednom od najvećih festivala onog doba – Woodstocku.

U psihodeličnom okružju 60-ih godina Jimi je počeo konzumirati velike količine alkohola i droge što je prethodilo njegovoj tragičnoj smrti 17. rujna 1970. Njegov utjecaj na glazbu vidljiv je i danas te će se teško naći umjetnik i virtuoz poput njega.

FOTO: PINTEREST