LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Rođen argentinski profesor nogometa

Prije 55 godina na svijet je došao čovjek kojeg krasi titula jedne od najboljih desetki svih vremena. Danas Diego Armando Maradona slavi rođendan.

Prije 55 godina na svijet je došao čovjek kojeg krasi titula jedne od najboljih desetki svih vremena. Danas Diego Armando Maradona slavi rođendan.

Kraj listopada očito je rezerviran za nadnaravne pojave. Dan uoči Noći vještica 1938. godine prvi put je emitirana Wellesova radio drama "Rat Svjetova", a točno 22 godine kasnije dolazimo do rođendana novog Malog zelenog, Božje ruke, jednog od najvećih nogometaša svih vremena - Diega Armanda Maradone.
 
Našu današnju priču započinjemo 30. listopada 1960. godine u Lanusu, provinciji Buenos Airesa. Da će priča poprimiti svjetske razmjere, vidjelo se od samog početka. S osam godina dolazi u svoj prvi dječji klub Las Cebollitas. Pobjeđuju 136 utakmica u nizu i osvajaju argentinsko prvenstvo. Tih godina već je znao:
 
- Imam dva sna: igrati na Svjetskom prvenstvu i osvojiti ga. - izjavio je svojevremeno Diego.
 
Prije nego li je proslavio svoj sweet sixteen već je igrao za Argentinos Juniors, a sa 16 prvi put oblači bijelo-nebesko plavi dres Gauchosa protiv Mađarske pred 60 tisuća ljudi. Ušao je u 28. minuti igre, a Argentina je pobijedila s 5:1.
 
Igrao je za Boca Juniorse, Barcelonu i Napoli. Tada je već lagano na površinu izbijala ona manje lijepa crta njegova života - kokain. Ipak, od nogometa nije odustao. Nakon isteka kazne odlazi u glavni grad Andaluzije, a karijeru završava kod kuće, u Boca Juniorsima. Pet dana prije 47. rođendana, 2008., postaje izbornik nacionalne vrste na dvije godine
 
Uz ovu ljevonogu, hrabru i srčanu desetku vežu se mnogobrojne priče. No, zlatna '86. prva je godina koja pada na pamet kada se govori o ovoj nogometnoj legendi. Krov svijeta za Argentinu i četvrtfinalna utkamica s dva gola i dva nova nadimka za pamćenje njihova kapetana. Prvi, rukometni, uz božju pomoć, i drugi, sigurno u konkurenciji najljepših ikada. U punom trku, nižući Engleze kao na pokretnoj traci rodio se nadimak Barrilete Cósmico - nedostižan za sve ostale, poput zmaja koji leti nošen vjetrom pod krilima.
 
 
 
Sitan, ali dinamitan možda je najbolji opis njegove igre i stasa. S čarolijom u nogama jednakom lakoćom i elegancijom pronalazio je put direktno do mreže i srca svih zaljubljenika u loptanje. Majstore, feliz cumpleaños!
 
FOTO: FLICKR/THE SUPER SAI