LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Rođena Marija Jurić Zagorka, najpoznatija hrvatska spisateljica i novinarka

Prije 143 godine rođena je jedna od najpoznatijih hrvatskih književnica i novinarki Marija Jurić Zagorka. Centar za ženske studije u Zagrebu organizira niz događanja povodom obljetnice njezina rođenja.

Prije 143 godine rođena je jedna od najpoznatijih hrvatskih književnica i novinarki Marija Jurić Zagorka. Centar za ženske studije u Zagrebu organizira niz događanja povodom obljetnice njezina rođenja.

Marija Jurić Zagorka rođena je u imućnoj obitelji 2. ožujka 1873. godine u Negovcu pokraj Vrbovca, a preminula je 29. studenog 1957. godine u Zagrebu. Bila je svestrana i poznata spisateljica, prva profesionalna hrvatska novinarka te najčitanija hrvatska književnica.

Novinarstvom se počela baviti već u svojoj sedamnaestoj godini. Naime, u Hrvatskom je zagorju uredila jedini broj krapinskog učeničkog lista Zagorsko proljeće i to pod pseudonimom M. Jurica Zagorski. Međutim, put do uspjeha bio je trnovit i prošlo je neko vrijeme prije no što je opet počela pisati.

Godine 1981. na inzistiranje majke udala se za mađarskog činovnika Andriju Matraja i preselila u Mađarsku. Brak nije bio duga vijeka jer Zagorka je bila protiv društvene diskriminacije, mađarizacije i germanizacije, dok je Andrija bio pobornik mađarizacije u Hrvatskoj. Osim toga, Andrija je htio unovčiti njen spisateljski talent, i to za pisanje u mađarskom duhu te se zbog toga rastala od njega.

Zagorka se zatim vratila u Hrvatsku te je kao nepotpisana autorica počela raditi na uređivanju časopisa Hrvatski branik i Posavska Hrvatska. Zbog smanjenih prava žena, u početku se morala zadovoljiti mjestom korektora, no uz pomoć Jurja Strossmayera postaje novinarkom te godine 1986. postaje članica redakcije Obzora. U Obzoru izlazi njen prvi članak, koji je bio odraz rodoljubnog i društvenog revolta, pod nazivom Egy Percz ili Jedan časak.

U Obzoru je objavljivala feljtone, novele, humoreske, biografske crtice i autobiografske bilješke. Također je u nastavcima objavljivala romane Roblje i Vladko Šaretić. Nakon rada u Obzoru, pokrenula je ilustrirane tjedne novine Zabavnik te je započela suradnju s Jutarnjim listom pišući društvene i kriminalističke reportaže. Od 1910. godine posvetila se pisanju romana, od kojih je najpoznatiji Grička vještica, ciklus romana dio kojeg su Tajna krvavog mosta, Kneginja iz Petrinjske ulice i mnogi drugi.

Centar za ženske studije obilježava 143 godine Zagorkina rođenja organiziranjem nekoliko događanja. U srijedu, 2. ožujka, organizirana je podnevna šetnja Zagorkinim tragom po Zagrebu te večernja šetnja Zagorkina priča. U nedjelju, 6. ožujka, predstavit će se DIY hologram s likom Zagorke dok je 2., 3., i 6. ožujka otvoren njen memorijalni stan, od 11 do 16 sati, uz prikazivanje dokumentarno-igranog filma Zagorka. Detalje potražite na službenim Facebook stranicama.

FOTO: PINTEREST