LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Rođena Anna Sewell, autorica jednoga od najljepših romana o životinjama

Na današnji dan 1820. rođena je autorica romana koji se bori za prava životinja te nas podučava univerzalnim vrijednostima.

Na današnji dan 1820. rođena je autorica romana koji se bori za prava životinja te nas podučava univerzalnim vrijednostima.

Djetinjstvo generacija današnjih studenata zasigurno je obilježio film Crni ljepotan (Black Beauty) koji na topao način progovara o teškim uvjetima u kojima žive životinje. Prikaz životnog vijeka jednoga crnog konja nosi brojne poruke i nikoga ne ostavlja ravnodušnim, bez obzira na dob gledatelja. Film nudi progresivne stavove o pravima životinja koja su i danas zanemarena, što temu posebno čini univerzalnom. Stoga je jako zanimljivo da je nastao po uzoru na istoimeni roman Anne Sewell koja je rođena na današnji dan 1820.

Rođena je u Norfolku u Engleskoj kao kći uspješne autorice dječje književnosti. Majci je od najranijih dana pomagala pri uređivanju njezinih djela, što je utjecalo na njezinu samokritičnost. Prvi joj je rukopis objavljen tek u njezinoj 57. godini. Black Beauty, prva značajna priča engleske dječje književnosti koja se usredotočuje na životinjske likove, na taj je način postala predvodnicom brojnih drugih radova koji se bave tom tematikom.

– Napisala sam ovu knjigu kako bih potaknula dobrotu, suosjećanje i razumno postupanje s konjima. – jednom je prilikom rekla autorica, zapanjena okrutnim postupcima nekih vlasnika tih inteligentnih životinja.

Sewell je roman pisala tijekom posljednjih sedam godina života, razdoblja u kojemu je zbog bolesti bila osuđena na boravak isključivo unutar četiri zida. Roman je objavljen 1878, nedugo nakon njezine smrti, te je uskoro postao jedna od najdražih dječjih priča jer govori o općeljudskim vrijednostima i načinu na koji se odnosimo prema drugima. Prenesen je na filmsko platno više puta, prvi put 1946, zatim 1971, a inačica iz 1994. ona je uz koju smo odrastali. Ako se još uvijek niste sjetili o kojem se filmu radi, pogledajte video, a zatim i film u cijelosti – nećete požaliti.

FOTO: FLICKR