LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Rođena Agatha Christie, "kraljica krimića"

Prije točno 125 godina na današnji dan rođena je jedna od najpoznatijih i najpopularnijih autorica kriminalističkih romana na svijetu.

Prije točno 125 godina na današnji dan rođena je jedna od najpoznatijih i najpopularnijih autorica kriminalističkih romana na svijetu.

Britanska književnica te jedna od najpoznatijih i najpopularnijih autorica kriminalističkih romana u svijetu, Agatha Christie, rođena je 15. rujna 1890. godine u gradiću Torquay u Ujedinjenom Kraljevstvu. Potekla je iz dobrostojeće obitelji te je odgajana kod kuće. Odgoj i obrazovanje pružila joj je njezina obitelj te guvernante.

Neposredno prije početka Prvoga svjetskog rata udala se za Archibalda Christija s kojim je imala jedno dijete. Već je u ranoj dobi otkrila dar za pisanje i pričanje priča te je tome odlučila posvetiti svoj život. Pričanjem priča bavila se i njezina sestra Madge na čiji je poticaj i izazov napisala svoj prvi roman- Zagonetni događaj u Stylesu. U njemu je predstavljen njezin najpoznatiji lik, detektiv Hercule Poirot. Njezina prva knjiga čekala je pet godina na objavljivanje jer ju je odbilo šest izdavačkih kuća. 

Na početku su njezina djela doživjela skroman uspjeh. Tek je romanom Ubojstvo Rogera Ackroyda stekla slavu koja ne jenjava ni nakon njezine smrti. 1930. godine ponovno se udala, ovoga puta za arheologa Maxa Mallowana. Supruga je pratila na arheološkim iskapanjima na Bliskom istoku. Upravo je to područje postalo mjesto radnje brojnih njezinih romana. Tada je stvorila lik Gospođice Marple, drage starice spremne riješiti najzamršenije zločine.

Agatha Christie smatra se jedinom autoricom krimića uopće koja je uspjela stvoriti dva podjednako voljena lika. To su Hercule Poirot i Gospođica Marple. Svoj uspjeh u određenoj mjeri duguje znanju koje je stekla radom u ljekarni gdje se posebno zanimala za djelovanje pojedinih otrova te radu na arheološkim nalazištima sa svojim suprugom. Zahvaljujući tome iskustvu postala je vrsna fotografkinja sposobna opažati neobične pojedinosti.

Napisala je više od 80 kriminalističkih romana, 30 kratkih priča, 19 drama te 6 ljubavnih romana pod pseudonimom Mary Westmacott. Za svoj ogroman doprinos britanskoj i svjetskoj književnosti dobila je titulu Dame 1971. godine Posljednji put u javnosti se pojavila 1974. godine na premijeri filma Ubojstvo u Orient Expressu. Umrla je 12. siječnja 1976. godine

Hercule Poirot, najpoznatiji fiktivni junak koji je stvorila, dobio je godinu dana prije njezine smrti, kada je i sam umro u romanu Zavjesa, vlastitu osmrtnicu s fotografijom u The New York Timesu. Romani Agathe Christie prodani su u milijunima primjeraka te prevedeni na stotine svjetskih jezika. Njezin roman Deset malih crnaca jedan je od najprodavanijih i najpopularnijih kriminalističkih romana svih vremena.

FOTO: TUMBLR