LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Rođen Rembrandt, jedan od najpoznatijih slikara u povijesti

Prije četiri stoljeća rođen je Rembrandt van Rijn, slikar koji se proslavio portretima i autoportretima. Već s 22 godine podučavao je mlade studente, a danas se njegova djela prodaju za višemilijunske iznose.

Prije četiri stoljeća rođen je Rembrandt van Rijn, slikar koji se proslavio portretima i autoportretima. Već s 22 godine podučavao je mlade studente, a danas se njegova djela prodaju za višemilijunske iznose.

Rembrandt van Rijn rođen je 15. srpnja 1606. godine u Leidenu. U svojoj je karijeri naslikao više od 600 slika, a čine ih većinom portreti i autoportreti. Karakteristična je za sva njegova djela dramatična izmjena svjetlosti i sjene.

Rembrandta su slikarstvu učili brojni majstori, a dva od njih posebno su utjecala na njegov budući rad. Pieter Lastman zainteresirao ga je za biblijske, mitološke i povijesne teme, a od Caravaggia naučio je chiaroscuro tehniku, odnosno upotrebu svjetla i sjene. Vrlo brzo razvio je vlastiti stil te je već s 22 godine mogao imati vlastite studente.

Godine 1631. seli se u Amsterdam gdje postaje slavan i počinje zarađivati na slikama portreta. Najpoznatije je djelo iz ovog razdoblja Sat anatomije dr. Tulpa. U ovom razdoblju počeo je izrađivati i bakropise među kojima je i Poklonstvo pastira. Mnogi njegovi studenti iz ovog desetljeća postat će i sami poznati umjetnici.

Rembrandt – Sat anatomije dr. Tulpa, FOTO: Wikipedia

Nakon 1630-ih njegova djela počela su izlaziti iz mode jer je na scenu došao barokni stil koji odlikuju istančanost i detalji. Njegovi portreti inspirirani stvarnim osobama iz njegova života kritizirani su da su grubi i neumjesni. Unatoč manjku prometa, Rembrandt je nastavio živjeti ekstravagantnim stilom što je, uz smrt jedinog sina, 1656. godine dovelo do njegovog bankrota.

Životni problemi duboko su utjecali na njegov rad te je 1640-ih godina naslikao majstorska djela kao što su slika Noćna straža i bakropis Krist liječi bolesne. Također je razvio zanimanje za pejzaže.

Rembrandt – Noćna straža, FOTO: Wikipedia

Većina Rembrandtovih najpoznatijih i danas najcjenjenijih djela nastala su u kasnijem razdoblju njegove karijere, za vrijeme najtežih financijskih razdoblja. Među njima su Aristotel ispred biste Homera i Bat-Šeba s Davidovim pismom. Godine 1669. Rembrandt je preminuo ostavivši velik broj remek-djela koja danas postižu vrtoglave cijene.

FOTO: WIKIPEDIA