LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
NA DANAŠNJI DAN

Rođen Fjodor Mihajlovič Dostojevski

Fjodor Mihajlovič Dostojevski bio je čuveni ruski književnik ukrajinskog porijekla, romanopisac, novelist i publicist koji se smatra jednim od najznačajnijih književnika u povijesti.

Fjodor Mihajlovič Dostojevski bio je čuveni ruski književnik ukrajinskog porijekla, romanopisac, novelist i publicist koji se smatra jednim od najznačajnijih književnika u povijesti.

Na današnji dan 11. studenoga 1821. godine u Moskvi, rođen je najpoznatiji ruski književnik svih vremena Fjodor Mihajlovič Dostojevski.

Sin je liječnika Mihaila kojega su ubili vlastiti kmetovi zbog okrutnog ponašanja i mučenja te Marije Fedorovne koja je preminula od sušice kada je Dostojevski imao 16 godina. Dostojevski je pripadao nižem plemstvu i završio je vojno-inženjerski studij u Petrogradu, no rano odlučuje da će se posvetiti spisateljskomu pozivu.

Preveo je Balzacovu „Eugeniju Grandet” i pod utjecajem Gogolja piše svoje prvo djelo, dulju pripovijest epistolarnog oblika „Bijedni ljudi” (1846.) koja je lansirala Dostojevskoga u sferu ruskih književnih krugova. Tada se Dostojevski približio krugu utopista predvođenih Butaševič-Petraševskijem čija se djelatnost uglavnom sastojala od rasprava o budućnosti Rusije. 

Klub „petraševaca” zabranjen je 1849. godine te su Dostojevski i ostali članovi kluba izvedeni na strijeljanje. U zadnji čas su pomilovani te osuđeni na sibirsku robiju i progonstvo. Tijekom progonstva Dostojevski doživljava ideološku preobrazbu od početnog utopijskog socijalizma prema kršćanskom misticizmu.

Robijao je četiri godine, a nakon što se vratio u St. Peterburg objavio je „Zapise iz mrtvog doma” u kojima opisuje svoje robovanje. Djelo obiluje realističnim prikazima suputnika robijaša koji predstavljaju početak Dostojevskovog velikog kreativnog razdoblja.

Godine 1866. objavljuje roman „Zločin i kazna”, njegovo tehnički najsavršenije djelo, o ideološki motiviranom ubojstvu sa središnjim likom Rodionom Raskoljnikovim, prototipom Nietzscheova nadčovjeka. U romanu Dostojevski uvodi novi postupak pripovijedanja u književnosti, tzv. unutarnji monolog kojim na sasvim novi način prikazuje psihološku problematiku romana.

Ostala poznata djela Dostojevskog su: „Bijedni ljudi”, „Braća Karamazov”, „Kockar”, „Idiot”, „Poniženi i uvrijeđeni” i mnoga druga.

Dostojevski je umro 9. veljače 1881. godine, iznenada nakon krvarenja uzrokovanoga epileptičnim napadajem.

FOTO: WIKIPEDIA