LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Rođen crni mag koji je želio gospodariti smrću

Na današnji dan 1926. godine rođen je Onaj-čije-se-ime-ne-smije-izgovoriti, najveći mračni čarobnjak, Gospodar tame kojeg je porazio Dječak koji je preživio.

Na današnji dan 1926. godine rođen je Onaj-čije-se-ime-ne-smije-izgovoriti, najveći mračni čarobnjak, Gospodar tame kojeg je porazio Dječak koji je preživio.

Dok se diljem svijeta vrše pripreme za ispraćaj stare i doček nove godine, čarobnjaci, za razliku od bezjaka, danas se prisjećaju događaja koji je njihov svijet tijekom 70 godina držao obojenim u crno. Na Silvestrovo 1926. rođen je Znate-već-tko, po majčinoj strani posljednji potomak slavnog Salazara Slytherina, po očevoj bezjački aristokrat. Da će Tom Riddle činiti velike stvari, svima je u čarobnjačkom svijetu od samoga početka bilo sasvim jasno. No koliko će one biti mračne, nitko nije mogao ni slutiti.

Isprva se ni po čemu ne ističući osim po glađu za moći i nanošenjem zla drugoj djeci, Tom je odrastao u sirotištu u kojemu ga je našao i Dumbledore kada je mu je došao u posjet glumeći njegovo pismo iz Hogwartsa. godine provedene u Hogwartsu koristio je marljivo učeći, posebno o crnoj magiji, što mu je jako dobro išlo, i šarmirajući sve u svojoj okolini, što mu je išlo još bolje. Tijekom pete godine u Školi vještičarenja i čarobnjaštva otvorio je Odaju tajni, a kad je bio na sedmoj i posljednjoj godini, profesor Horace Slughorn odao mu je tajnu horkruksa – predmeta koji čuvaju dijelove duše rascijepljene teškim ubojstvima. Tijekom godina u Hogwartsu okupio je pristaše oko sebe od kojih su mnogi kasnije postali smrtonoše, a počeo je koristiti i ime lord Voldemort.

Izvor: Tumblr, Ja sam lord Voldemort

Dvaput je pokušao dobiti posao nastavnika Obrane od mračnih sila, dvaput je odbijen. U međuvremenu je počeo pročišćavati čarobnjački svijet od mutnjaka i čarobnjaka miješane krvi, što su isprva podupirale čistokrvne čarobnjačke obitelji. No ubrzo su svi počeli osuđivati mračni način njegove vladavine, a Red feniksa s brojnim aurorima borio se protiv, kako se činilo, nepobjedivog.

Dolazi onaj koji ima moć da uništi Gospodara tame... dijete roditelja koji su se triput suprotstavili Gospodaru tame, rođen dok umire sedmi mjesec... i Gospodar tame obilježit će ga kao sebi ravnoga, no on će posjedovati moć koju Gospodar tame ne poznaje... jedan mora umrijeti od ruke drugoga, jer obojica istovremeno živjeti ne mogu... onaj koji ima moć da uništi Gospodara tame rodit će se dok umire sedmi mjesec...

Proročanstvo koje je izrekla Sybill Trelawney i koje je dijelom čuo Severus Snape moglo se odnositi na dva dječaka: Nevillea Longbottoma rođenog 30. srpnja, i Harryja Pottera rođenog 31. srpnja. Odabravši sina Lily i Jamesa Pottera, sam ga je učinio svojim budućim ubojicom. Na Noć vještica 1981. godine zaputio se u Godricov Dol kako bi ubio onoga koji mu jedini stoji na putu do besmrtnosti, no zahvaljujući Harryjevoj majci koja se žrtvovala kako bi spasila sina i njezinoj ljubavi, nije uspio. Harry je postao Dječak koji je preživio, a Voldemort je nestao. I tu serijal zapravo počinje, sve prethodno spomenuto saznajemo slažući dijelove priče ispisane u sedam dijelova koje su obožavatelji diljem svijeta godinama gutali.

Harry se s Voldemortom suočavao pet puta. U Kamenu mudraca borio se za eliksir života s profesorom Quirrellom koji je bio opsjednut, a u Odaji tajni s jednim od Voldemortovih horkruksa – dnevnikom Toma Riddlea. Plameni je pehar bio priprema za Voldemortov veliki povratak. Nakon dodavanja očeve kosti u neznanju dane, mesa sluge, dobrovoljno danog i krvi neprijatelja, silom uzete, Voldemort se vraća i suočava s Harryjem koji još jednom izmiče sigurnoj smrti. Isto se desilo i u Redu feniksa, a do konačnog obračuna dolazi tijekom Bitke za Hogwarts u svibnju 1996.

Postoje mnoge sličnosti između Toma Riddlea i Harryja Pottera. Obojica su siročad, obojica su parselusti, obojici je Hogwarts dom. Nakon mnogo teorija J. K. Rowling otkrila je da je Voldemortov najveći strah sramotna smrt i da bi se njegov bauk pretvorio u njegovo truplo. Voldemortova je najveća želja da bude svemoćan i da živi zauvijek – a to bi i vidio u zrcalu Erised. Jedan je od rijetkih čarobnjaka koji su uspjeli stvoriti horkrukse, a zasigurno je jedini koji ih je, želeći preko njih osigurati besmrtnost, stvorio čak sedam. Iako je razumio drevnu magiju, često je zaboravljao na mnoge sitnice iz vlastite prošlosti, što se često okretalo protiv njega samoga. Jednako je tako uvijek zaboravljao i na snagu čiste ljubavi, što je njega na kraju i koštalo života, dok je brojnim obožavateljima diljem svijeta pokazao kako ni smrt nije strašna ako imaš za koga umrijeti.

Izvor: Giphy

FOTO: FLICKR