LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Rođen Adam Sandler, poznati američki glumac i nagrađivani glazbenik

Na današnji se dan rodio Adam Sandler, poznati filmski glumac, komičar, scenarist i glazbenik. Najpoznatiji je po filmovima „Luda vjenčanja”, „Tata od formata” i „Zohan je zakon”, ali i po nekoliko nagrađenih glazbenih izdanja.

Na današnji se dan rodio Adam Sandler, poznati filmski glumac, komičar, scenarist i glazbenik. Najpoznatiji je po filmovima „Luda vjenčanja”, „Tata od formata” i „Zohan je zakon”, ali i po nekoliko nagrađenih glazbenih izdanja.

Adam Sandler rođen je 9. rujna 1966. godine u New Yorku kao jedno od četvero djece oca inženjera Stanleyja Sandlera i medicinske sestre Judy Sandler. U djetinjstvu je često ljetovao po kampovima diljem SAD-a, pa dogodovštine iz tog razdoblja prepričava u svojim komičarskim nastupima. Srednju je pak školu završio u New Hampshireu, a diplomirao na Sveučilištu u New Yorku 1988. godine Danas je poznati američki filmski glumac, komičar, scenarist i glazbenik, a neke od njegovih najuspješnijih uloga svakako su u filmovima Vodonoša, Luda vjenčanja i Tata od formata.

Karijera

Svoju karijeru Sandler započinje u američkoj emisiji naziva Saturday Night Live. Iako do tada nije razmišljao o tome da postane komičar, na bratov nagovor pristaje nastupiti u Boston Comedy Clubu. Komedijom se bavi do 1995. godine kada se odlučuje posvetiti glumačkoj karijeri. Iste godine glumi u filmu Billy Madison, i to odraslog dječaka koji ocu u inat ponavlja sve razrede. Nakon toga snima još nekoliko filmova kao što su Golfbrejker (1996. godine), Otporan na metke (1996. godine), Luda vjenčanja (s Drew Barrymore u glavnoj ulozi), Vodonoša (1998. godine), Tata od formata (1999. godine) i Mali Nicky (2000. godine).

2002. godine glumi u čak pet različitih filmskih žanrova, i to u filmovima Slučajni milijunaš, Pijani od ljubavi, Osam ludih noći, A Day with the Meatball i Zgodni komad. U romantičnoj komediji 50 prvih poljubaca 2004. godine ponovno se udružuje s glumicom Drew Barrymore. Osim u komedijama, svojim se glumačkim talentom iskazao u dramama Španjolski engleski, Zatvorski krug i Prazan grad za koje dobiva brojne pohvale. Jedna od najuspješnijih, a ujedno i pretposljednjih, njegovih komedija svakako je Zohan je zakon iz 2008. godine, kao i serija filmova Starci.

Izvor: Youtube
 
Od novijih je filmova potrebno istaknuti The Do-Over, Netflixovu komediju koju je 2016. godine snimio s Davidom Spadeom te Murder Mystery, kriminalistički film iz 2019. godine koji je snimio s Jennifer Aniston.

Osim glume, Sandler je snimio i nekoliko glazbenih albuma. Prvi mu je album pod nazivom They're All Gonna Laugh At You (1993. godine) bio nominiran za Grammyja, a potom slijede uspješnice What the Hell Happened to Me? (1996. godine), What's your name? (1997. godine), Stan i Judy's Kid (1999. godine) i Shhh ... Don't Tell (2004. godine). U svijet stand-upa vraća se 2018. godine s Netflixovim specijalom pod nazivom 100% Fresh u kojemu promišlja o obiteljskom i maloljetničkom životu.

Privatni život

U lipnju 2003. godine oženio je glumicu Jackie Titone s kojom ima dvije kćeri, Sadie (rođenu 2006. godine) i Sunny (rođenu 2008. godine).

FOTO: FACEBOOK/ADAM SANDLER