LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Rođen šestmilijarditi stanovnik našeg planeta

Godine 1999. zabilježeno je rođenje šestmilijarditog stanovnika planeta Zemlje, po čemu je ovaj dan nazvan – Dan šeste milijarde.

Godine 1999. zabilježeno je rođenje šestmilijarditog stanovnika planeta Zemlje, po čemu je ovaj dan nazvan – Dan šeste milijarde.

Godine 1804. naš je planet nastanjivalo milijardu ljudi. Od tada je prošlo 212 godina, a svijet nas danas broji više od sedam milijardi. Na pojedinim internetskim stranicama možete i pratiti stopu nataliteta i mortaliteta na svjetskoj razini, koja se mijenja svake sekunde. godine 1999. prognoziralo se da će broj stanovnika Zemlje dosegnuti šest milijardi, što se i dogodilo. 12. je listopada te godine u naselju Koševo u Sarajevu, rođen šestmilijarditi stanovnik naše planete, Adnan Mević, u ponoć i jednu minutu. U Sarajevu se tada nalazio i tadašnji UN-ov glavni tajnik, Koffi Annan, pa je iskoristio priliku za posjet. U svom je govoru izjavio da ta beba osvjetljava put tolerancije i razumijevanja za sve ljude na svijetu.

Kao što to obično biva s ovakvim datumima, postoji i druga strana priče. Pojedini se demografi ne slažu s navedenim datumom. Objašnjavaju da se prema istraživanjima, Dan šeste milijarde trebao dogoditi između 18. i 19. lipnja, a ne 12. listopada. No, UN-ov fond za demografiju ili United Nation`s Population Fund, prihvatio je ovaj datum i rođenje Adnana kao službeni dan kada je Zemlju nastanilo šest milijardi stanovnika.

Zanimljiv je podatak i da je bilo potrebno samo 12 godina, da se broj stanovnika na zemaljskog kugli poveća s 5 na 6, a zatim i na 7 milijardi. Pet milijardi stanovnika Zemlja je brojala 1987, a Dan sedme milijarde obilježen je 31. listopada 2011. godine Porast broja stanovnika bilježi se svake godine, a prognoze su da će do 2050. godine ukupna brojka dosegnuti i do deset milijardi ljudi.

PHOTO: Imgur

Glede ostalih statistika čovječanstva, mnoge su poražavajuće. Unatoč medicinskom napretku i globalnom razvitku, žene u Africi danas imaju veću stopu smrtnosti pri rađanju nego žene 19. stoljeća u Engleskoj. Usprkos kampanjama za prava djece, preko 37 tisuća brakova se svakodnevno sklapa među djecom iako su zabranjeni.

S druge strane, čovječanstvo danas broji najviše mlađe populacije nego ikada u svojoj povijesti. 1,8 milijardi stanovnika Zemlje ima između 10 i 24 godine Prema proračunima, ova brojka predstavlja mogućnost za napretke na mnogim znanstvenim i tehnološkim područjima. Unatoč tome, UNICEF upozorava da još uvijek postoje zemlje u razvoju gdje djeci upravo u toj dobi, nije omogućeno niti osnovno obrazovanje. Ono o čemu znanstvenici najviše brinu jest okoliš. Prognoziraju da će do 2050. godine, sukladno pretpostavkama o porastu populacije, biti jednostavno nemoguće održati čovječanstvo u stanju kakvo je danas. Globalno zatopljenje, istrijebljenje mnogih životinjskih vrsta te uništavanje prirode jamče da buduće generacije neće imati okoliš kakav imamo danas. Na nama je da dočekamo osammilijardito dijete s razvijenom sviješću o zaštiti okoliša i životinjskih vrsta, te ogromnim promjenama po pitanju statusa djece i žena diljem planeta.

FOTO: FLICKR