LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
TEAM

Rijeka je domaćin sastanka na projektu koji rješava izazove višejezičnosti u nastavi

U današnje se vrijeme nastavnici u različitim europskim sredinama sve češće susreću s učenicima-doseljenicima, učenicima koji nedovoljno poznaju ili uopće ne poznaju jezik škole te općenito višejezičnim učenicima

U današnje se vrijeme nastavnici u različitim europskim sredinama sve češće susreću s učenicima-doseljenicima, učenicima koji nedovoljno poznaju ili uopće ne poznaju jezik škole te općenito višejezičnim učenicima

Filozofski fakultet u Rijeci domaćin je četvrtoga transnacionalnog sastanka na projektu TEAM (Teacher Education About Multilingualism) Europske unije. Sastanak se održava danas i sutra i riječ je o prvom transnacionalnom sastanku koji se održava uživo od početka provedbe, a istom prisustvuje 19 članova projekta iz osam zemalja (Grčka, Hrvatska, Italija, Izrael, Njemačka, Poljska, Španjolska i Ujedinjeno Kraljevstvo); dio članova sudjeluje u njemu online.
 

U današnje se vrijeme nastavnici u različitim europskim sredinama sve češće susreću s učenicima doseljenicima, učenicima koji nedovoljno poznaju ili uopće ne poznaju jezik škole te općenito višejezičnim učenicima, stoga je cilj projekta, čijem je sastanku Rijeka domaćin, educirati buduće nastavnike razredne i predmetne nastave o različitim aspektima višejezičnosti.

Aktivnosti su usmjerene tome da nastavnici mogu bolje pristupiti jezičnoj i kulturnoj raznolikosti u razredu te bolje udovoljiti potrebama učenika-doseljenika i pospješiti njihovu integraciju u društvo.
 

Na projektu će se razviti inovativan i fleksibilan interdisciplinaran sveučilišni kolegij te javno dostupan online obrazovni resurs, putem kojih će se budući nastavnici upoznati s najsuvremenijim znanstvenim spoznajama o višejezičnosti – iz lingvističke, neurokognitivne, društvene i kulturalne te obrazovne perspektive. Kolegij je namijenjen budućim nastavnicima razredne i predmetne nastave na ustanovama koje su partneri na projektu, a moći će se implementirati i na drugim visokoškolskim ustanovama koje su za to zainteresirane.
 

Projekt okuplja oko 80 lingvista i psihologa s devet partnerskih ustanova. Projekt koordinira Sveučilište Adama Mickiewicza u Poznańu (Poljska), a projektni tim s Filozofskoga fakulteta u Rijeci vodi izv. prof. dr. sc. Tihana Kraš s Odsjeka za anglistiku, a čine ga još Sandra Jukić s Odsjeka za kroatistiku te dr. sc. Zvjezdana Vrzić, donedavna članica Odsjeka za kulturalne studije i Odsjeka za talijanistiku.