LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Prvo je izgradio sportsku karijeru, a zatim diplomirao povijest

Ivica Kostelić, jedan od najboljih i najpopularnijih skijaša Republike Hrvatske, danas slavi okrugli 40. rođendan.

Ivica Kostelić, jedan od najboljih i najpopularnijih skijaša Republike Hrvatske, danas slavi okrugli 40. rođendan.

Ivica Kostelić rođen je u Zagrebu, 23. studenog 1979. godine unutar sportske obitelji, od majke Marice i oca Ante koji mu je ujedno bio i trener. Nekoliko godina nakon njega rodila se Janica koja je, baš poput njega, odmalena znala da se želi baviti skijanjem i u tom je sportu svojim radom i trudom kroz godine postala uspješna. 

Svoje bogato djelovanje u skijaškim vodama Ivica je započeo već u ranoj životnoj dobi sudjelujući na raznim dječjim skijaškim natjecanjima. Nakon što je završio osnovnu školu, odlučio je pauzirati sa školovanjem kako bi se posvetio sportu. Tek je kasnije završio srednju dopisnu školu i diplomirao povijest na Hrvatskim studijima.

Prva skijaška pobjeda dogodila mu se u Vratni 1992. godine, nakon čega je zadobio teške ozljede i tri se godine oporavljao od mnogobrojnih operacija. Povratak je proslavio pobjedom u Lake Louisu u superveleslalomu, ali su mu i tada popucali ligamenti zbog čega je morao mirovati i propustiti veliki dio sezone 1999/2000.

Ipak, ni nakon toga nije odustao. 2000. godine sa sestrom Janicom kreće na pripreme i počinje se natjecati na svim utrkama Svjetskog kupa u slalomu i veleslalomu. Po prvi se put u karijeri uspijeva plasirati u drugu vožnju slaloma u Sestriereu gdje osvaja 21. mjesto. Iste godine dobiva Državnu nagradu za sport Franjo Bučar.

Zaredali su se izvrsni rezultati u slalomu, pa je tako u Wengenu osvojio treće mjesto, a na Svjetskom prvenstvu u St. Moritzu prvo mjesto i naslov prvaka u slalomu. Na ostalim je sezonama također postizao izvrsne rezultate, od čega je potrebno istaknuti sezonu 2010/2011. kada je osvojio veliki kristalni globus, olimpijsko srebro 2006. godine u Torinu u slalomu, olimpijsko srebro 2010. godine u Vancouveru za super kombinaciju i slalom te srebro 2014. godine u Sočiju za super kombinaciju.

2010. godine proglašen je najboljim sportašem prema izboru Hrvatskog olimpijskog odbora i Sportskih novosti, a iste je godine, kao i 2011. i 2013. godine, njegov otac Ante dobio nagradu za najboljeg trenera godine 2013. godine Ivica je po sedmi put izabran za najboljeg sportaša u gradu Zagrebu, a HOO ga je četiri puta proglasio najboljim sportašem Hrvatske.

Kostelić je, uz svoju mlađu sestru Janicu, proglašen najboljim skijašem Hrvatske svih vremena te, sukladno tomu, iza sebe ima brojna svjetska priznanja i medalje. Nakon prestanka natjecateljske karijere ostaje u skijaškom sportu kao jedan od trenera hrvatske alpske reprezentacije. U braku je s Islanđankom Elin Arnarsdottir s kojom ima dvoje djece.

FOTO: FACEBOOK/IVICA KOSTELIĆ