LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
NA DANAŠNJI DAN

Prošlo je 56 godina od misteriozne smrti najpoznatije plavuše na svijetu

S jedne strane njezin je život bio bajkovita priča o ženi iznimne ljepote koja je mogla imati koga je god poželjela, a s druge je strane priča o jednoj nesretnoj duši koja je imala sve, a nije imala ništa...

S jedne strane njezin je život bio bajkovita priča o ženi iznimne ljepote koja je mogla imati koga je god poželjela, a s druge je strane priča o jednoj nesretnoj duši koja je imala sve, a nije imala ništa...

Marilyn Monroe, pravim imenom Norma Jeane Mortenson, prvi je put udahnula 1. lipnja 1926. u losanđeleskom sirotištu. Život je nije mazio. Živjela je kod posvojitelja do svoje sedme godine, a majka ju je posjećivala svake subote. Kada su napokon kupili kuću, majka je dobila slom živaca. Nedugo nakon obolio je i ujak, a po izlasku iz umobolnice objesio se. Isto je učinio i djed koji je patio od depresije. Kada više nije imala gotovo nikoga, njezina najbolja prijateljica Grace McKee postala joj je skrbnica. No, kada se ona udala, Monroe je ponovno završila na ulici. 

Grace ju je upoznala s njezinim prvim mužem Jamesom Doughertyjem, za kojeg se udala samo 2 tjedna nakon šesnaestog rođendana. Za života je imala još 2 braka, a najpoznatiji je onaj s igračem bejzbola Joem DiMaggiom. Jedan od glavnih razloga njihovog rastanka jest i svađa nakon kultne scene u filmu Sedam godina vjernosti u kojoj joj vjetar diže haljinu. Iako je nakon njega imala još jednog muža, Artura Millera, Joe DiMaggio bio je jedini koji joj je dvadeset godina u njezinu kriptu slao tucet crvenih ruža i to čak triput tjedno. Umrla je 5. kolovoza 1962. od predoziranja, no njezina je smrt i dandanas misterija te se ljudi ne žele tako lako pomiriti s pričom da je počinila samoubojstvo. 

 

– Život ju je stjerao u kut i pokušavala je izaći iz njega. Sa svojih 36 godina počela se brinuti o svom izgledu koji je stario, ali to je nije slomilo. Veselila se ponovnom snimanju filma Something’s Got to Give nakon što je bila otpuštena zbog kronične slabosti i boležljivosti. Imam osjećaj da se veselila svakom novom danu... – rekao je fotograf Lawrence Schiller.

Njegove izjave o veseloj Marilyn bile su u kontradikciji s njezinim samoubojstvom. Nakon toga saznale su se neke druge pojedinosti. Marilyn je navodno dan prije svoje smrti oko 19 sati telefonirala sa šogorom J. F. Kennedyja (navodno je imala aferu s braćom Kennedy ranije) nakon čega je zvučala jako uznemireno i deprimirano. Njezina kućna pomoćnica Murray kaže da se u to vrijeme čula i s bivšim mužem Joem DiMaggiom, koji je na upite novinara i istražitelja rekao da je zvučala normalno. Murray je nakon toga kratko porazgovarala s njom te je Monroe otišla na spavanje. To je posljednji put da ju je vidjela živu. 

Marilyn Monroe, FOTO: Flickr

Iako su izjave s vremenom mijenjane, Murray je u početku rekla kako se uznemirila kada glumica nije odgovorila na kucaje kasnije te noći i nazvala Marilyninog psihijatra Ralpha Greensona, koji je potom došao. Greenson je razbio prozor i ušao u sobu kako bi je pronašao očigledno beživotnu, jednom rukom držeći telefon. Pozvao je liječnika, a ona je proglašena mrtvom. Autopsija je utvrdila da je Monroe umrla od akutne kombinirane toksičnosti lijekova, kloral hidrata i Nembutalano liječnik koji je bio na mjestu smrti kaže da su pored njezinog kreveta nađene bočice s pilulama. Prema autoru Donaldu Wolfeu zvijezda se prethodno još četiri puta bila predozirala.

No priča sa samoubojstvom nije dugo držala vodu. Prije svega, u sobi nije bilo čaše s vodom s obzirom na to da je trebala progutati veliku količinu tableta (njih čak 47) potrebnih za predoziranje, a to nije mogla izvesti na suho. U trbuhu nije bilo ostatka pilula. S obzirom na broj kapsula koje je morala progutati, trebalo je imati neki dokaz o tome u njezinom želucu. To znači da postoji velika sumnja da je otrov mogao biti ubrizgan. Također je tajanstven i čudan nedostatak testiranja na tijelu zvijezde. Mrtvozornik je navodno uzeo uzorke iz trbuha i tankog crijeva i zatražio od toksikologa da provede testove koji bi točno odredili kako su lijekovi ušli u sustav zvijezde, ali testovi nikada nisu bili učinjeni.

Popularna je teorija da je Marilyn Monroe ubila tajna služba zato što je bila ljubavnica Johna F. Kennedyja i njegova brata Roberta. Tome u prilog ide i posmrtno priznanje bivšeg časnika CIA-je Normana Hodgesa koji je izjavio da je radio kao profesionalni čistač te da je Marilyn Monroe jedina žena koju je likvidirao. Postoje i oni koji tvrde da su Marilyn ubila braća Kennedy osobno zato što je prijetila da će otkriti prljave seksualne tajne njih i drugih političara s kojima je spavala. 

Cijelu priču prividno je povezala izjava njezine sluškinje koja je prilikom intervjua za BBC puknula, stavila dlanove na oči i rekla: Zašto ovo moram pokrivati?. Na upit što mora pokrivati, odgovorila je: Ma, bio je to Kennedy, naravno da je imala aferu s Bobbyjem Kennedyjem. No ta izjava zapravo nije dala nikakvu poveznicu s glumičinom smrti s obzirom na to da je mislila na prikrivanje njihove afere. Zbog ove su se izjave Kennedyji našli u vrlo nezgodnoj situaciji te su ih mnogi optuživali za smrt glumice nazivajući ih njezinim ubojicama. 

Do današnjeg dana mnoge stvari vezane za smrt najpoznatije holivudske dive nisu razjašnjene, a svemu je prethodio vrlo loše odrađen forenzički posao.

Samo mjesec dana nakon njezine smrti stopa se samoubojstava udvostručila, a jedan samoubojica ostavio je poruku u kojoj je pisalo Ako najljepše stvorenje na svijetu nije imalo smisla živjeti, zašto bih ja. 

Bilo kako bilo, smrt ove ljepotice potresla je svijet, a ona je do današnjeg dana ostala simbol ljepote i ženstvenosti. S jedne strane njezin je život bio bajkovita priča o ženi iznimne ljepote koja je mogla imati koga je god poželjela, a s druge je strane priča o jednoj nesretnoj duši koja je imala sve, a nije imala ništa. Sam njezin život svojevrsna je poruka da nije sve u izgledu i slavi, već da se one najvrjednije stvari ne mogu kupiti novcem.

 

FOTO: FLICKR