LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Prisjećamo se znanstvenice koja je život posvetila planinskim gorilama

Dian Fossey, rođena na današnji dan, američka je znanstvenica koja je svoj život posvetila proučavanju i zaštiti gorila u ruandskim planinama. I nakon njezine smrti vidljiv je njezin utjecaj na zoologiju i druge discipline koje nastoje razumjeti ponašanje te ugrožene vrste.

Dian Fossey, rođena na današnji dan, američka je znanstvenica koja je svoj život posvetila proučavanju i zaštiti gorila u ruandskim planinama. I nakon njezine smrti vidljiv je njezin utjecaj na zoologiju i druge discipline koje nastoje razumjeti ponašanje te ugrožene vrste.

Ruanda, država središnje Afrike, bogata šumskim planinama i tropskim vegetacijskim pokrovom dom je jedne od najugroženijih životinjskih vrsta na svijetu – planinskih gorila. Iako se stanje zadnjih par desetljeća uvelike poboljšava, zahvaljujući istraživanjima i pokrenutim fondacijama, u cijelom ih svijetu brojimo svega nešto više od tisuću. Očuvanju njihove populacije pridonijela je zoologinja, primatologinja i ustrajna konzervatorica Dian Fossey, rođena na današnji dan u San Franciscu 1935. godine. Svoj je život posvetila njihovom izučavanju i štiteći ih od krivolova, no kako se našla u Africi i tamo ostala odlučila ostati?

Fakultetsko obrazovanje započela je na Marion Junior Collegeu, samo da bi se zbog velike povezanosti koju je osjećala prema životinjama prebacila na studij Veterine u Kaliforniju i diplomirala kao radni terapeut. Radila je s oboljelom djecom u Kentuckyju, oboljelima od tuberkuloze i djecom s posebnim potrebama kada joj se javlja želja da posjeti Afriku. Godine 1963. posjećuje Keniju, Zimbabve, Kongo i Tanzaniju u kojoj prvi put dolazi u kontakt s gorilama. Tada je upoznala britanskog paleoantropologa i arheologa Louisa Leakeyja. Nakon završenog putovanja, vratila se u dječju bolnicu Kosair, a u isto je vrijeme objavljivala članke i fotografije sa svojeg putovanja.

Godine 1966. Leakeyjevo predavanje o važnosti zaštite planinskih gorila ohrabrilo ju je da ode na terenski projekt njihova proučavanja u Africi. On joj je rekao da mora odstraniti slijepo crijevo prije odlaska ondje, a kasnije je saznala da je time htio potvrditi njezinu odlučnost o odlasku. Nakon prikupljenih financija za istraživanje, učenja svahili jezika te terenskih studija Georgea Schallera, koji već pedesetih upozorava na ugroženost te vrste i donosi priručnike za njihovo daljnje proučavanje, odlazi u Zairo, današnji Kongo – uz pomoć kolega koji su već tamo bili, regrutirala je pomoć i započela svoje dugogodišnje istraživanje. Senwekwe je bio najbolji pomoćnik i tragač te je uz njega identificirala tri skupine gorila uz padine planine Mikeno.

Životinje je promatrala iz daljine, postupno je stekla njihovo povjerenje oponašajući ih i počela ih je identificirati po otiscima njihovih noseva. Vodila je bilješke o ponašanju svih skupina i svojim svakodnevnim posjetima. Zbog pobune i stalnih sukoba u provinciji u kojoj se nalazila, odlazi iz Konga na ruandsku stranu Virungasa, planinu i nacionalni park u čijim je šumama bila smještena u kolibi i vodila svoja terenska istraživanja. Godine 1967. otvara Karisoke istraživački centar, a svjetsku pažnju zadobiva 1968. kada joj National Geographic šalje fotografa Boba Campbella čije su fotografije promijenile dotadašnju percepciju gorila kao opasnih životinja.

Posebnu vezu stvorila je s gorilom Digit kojoj je nadjenula ime po oštećenom prstu na desnoj ruci. Digita i njegovu skupinu napali su krivolovci i usmrtili ga. Dian Fossey osniva tada The Digit Fond za novčane donacije i ostvarivanje inicijative očuvanja gorila. Osamdesetih se godina vraća u SAD i objavljuje knjigu Gorillas in the mist.

Godine 1985. ubijena je u svojoj kabini u Ruandi mačetom netom prije svog 54. rođendana. Pokopana je u blizini Digita, a njegov je fond preimenovan u Dian Fossey Gorilla Fund International. Njezino ubojstvo do danas ostaje misterij.

U dramskom filmu naziva kao i njezina knjiga Gorillas in the mist portretira ju Sigourney Weaver, a njezin rad nastavljaju brojni znanstvenici i poznate osobe kao Ellen Degeneres koja je osnovala svoju fondaciju u Ruandi i aktivno pomaže toj ugroženoj vrsti. Pokazatelji su to utjecaja njezina istraživanja planinskih gorila koje, osim što odgovara na brojna pitanja o njihovom ponašanju, interakcijama te čak migracijama iz jedne skupinu u drugu, ističe njihovu ugroženost i važnost njihove zaštite.

FOTO: WIKIPEDIA