LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Prijelomni trenutak ljudske povijesti – Dan-D, iskrcavanje u Normandiji

Dan-D naziv je za Savezničku vojnu invaziju započetu na današnji dan na plažama Normandije u Francuskoj. Tim događajem pokrenuto je oslobođenje Zapadne Europe od fašizma.

Dan-D naziv je za Savezničku vojnu invaziju započetu na današnji dan na plažama Normandije u Francuskoj. Tim događajem pokrenuto je oslobođenje Zapadne Europe od fašizma.

Baš kao što kaže Međunarodni institut za vojnu povijest, Dan-D, Invazija u Normandiji predstavlja prekretnicu u ljudskoj povijesti. Drugi svjetski rat bjesnio je Europom i svijetom već pet godina, a Hitlerova Njemačka i dalje je sijala teror diljem Europe. U tim se trenucima rat odvijao na mnogo fronti. Dobar dio Europe već je bio okupiran, poražen, a Velika Britanija iscrpljena pod teretom rata. Sovjetski Savez jedina je država koja se u tim trenucima bori protiv Njemačke na svom tlu. Iako s više ljudstva, ipak gubi stotine tisuća ljudi i velike količine resursa. 

Svima je u interesu da se rat završi što prije kako Njemačka ne bi ojačala svoje pozicije, a oslabila savezničke i tako možda donijela i prevagu u ratu. Upravo zato isplanirana je najveća vojna operacija u povijesti. Akciju su planirali saveznički vođe, američki predsjednik Franklin Roosevelt i slavni britanski premijer Winston Churchill.

Službeni naziv invazije bio je Operacija Overlord. Bila je to najveća vojna invazija u vojnoj povijesti. 156 115 američkih, britanskih i kanadskih trupa iskrcalo se na plaže Normandije na današnji dan 1944. Na drugoj strani čekalo ih je 50 350 njemačkih vojnika koji su bili učahureni u mitraljeskim gnijezdima postavljenim uzduž normandijskih plaža.

Na plažama Normandije poginulo je oko 12 tisuća savezničkih vojnika. Poginulo je i tisuću njemačkih vojnika, kao i tri tisuće civila, uglavnom Francuza. U cijeloj operaciji probijanja na zapadni front poginulo je oko 72 tisuće ljudi, ne uključujući njemačke žrtve. Tijekom cijelog Drugog svjetskog rata život je izgubilo od 70 do 85 milijuna ljudi. Razmjeri tog horora možda bi bili mnogo veći da nije bilo ove odvažne akcije.

Da invazija nije uspjela, postojale su velike šanse da bi se rat otegnuo još nekoliko godina. Da je operacija takvih razmjera propala, uzevši u obzir i da je dugo pripremana, Saveznicima bi trebale godine da ponovno izvedu nešto slično. U međuvremenu, Nijemci bi imali dovoljno vremena da se dodatno utvrde, izgrade bunkere, pozicije za strojnice i postave više prepreka na plaže no što ih je bilo 6. lipnja 1944. godine Nad Londonom bi i dalje padale bombe, a Hitler bi možda bio hrabriji i poslao još više snaga u Sovjetski Savez. Osim toga, poznato je da je Hitlerova Njemačka imala vrlo efikasan propagandni stroj koji bi takav poraz Saveznika dobro iskoristio u svrhu podizanja morala. Možda bi se pobjeda u ratu Nijemcima činila izglednijom. Mogli bismo postaviti mnogo hipotetskih pitanja, ali jasno je da je iskrcavanje Saveznika u Normandiji važan povijesni trenutak koji je omogućio da se privede kraju nezabilježena ljudska brutalnost i nehumanost.

FOTO: WIKIPEDIA