LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Prije točno 349 godina osnovano Sveučilište u Zagrebu

Jeste li znali da je Sveučilište u Zagrebu najstarije sveučilište s neprekidnim djelovanjem u Republici Hrvatskoj te je jedno od najstarijih sveučilišta u Europi?

Jeste li znali da je Sveučilište u Zagrebu najstarije sveučilište s neprekidnim djelovanjem u Republici Hrvatskoj te je jedno od najstarijih sveučilišta u Europi?

Dana 23. rujna 1669. godine osnovano je Sveučilište u Zagrebu kada je diplomom cara Leopolda I. zagrebačka Isusovačka akademija uzdignuta na status Sveučilišta, a filozofski studij od tog datuma započinje svoje djelovanje kao Neoacademia Zagrabiensis, odnosno kao javnopravna visokoškolska ustanova. Ono danas predstavlja najstarije sveučilište s neprekidnim djelovanjem u Republici Hrvatskoj te je među najstarijima u Europi.

Važno je spomenuti kako je Hrvatski sabor navedenu diplomu cara Leopolda potvrdio na zasjedanju 3. studenog 1671. godine pa se 1669. uzima kao godina utemeljenja, dok se 3. studenog tradicionalno obilježava Dan Sveučilišta.

Foto: Facebook

Jeste li znali da su isusovci bili ti koji su upravljali zagrebačkim Sveučilištem sve do 1773. kada je odlukom pape Klementa taj red ukinut, a Marija Terezija tri je godine kasnije dekretom osnovala zagrebačku Kraljevsku akademiju znanosti s trima studijima: Filozofskim, Pravnim i Bogoslovnim.

Kada govorimo o osnivanju modernog sveučilišta, povijest nas vodi u 1869. godinu  kada je car Franjo Josip potpisao zakonski članak o Sveučilištu u Zagrebu. Pet godina kasnije izrađen je novi članak koji je, zahvaljujući banu Ivanu Mažuraniću, dobio vladarevu sankciju 5. siječnja 1874. godine te je upravo na osnovi toga otvoreno moderno Sveučilište u Zagrebu.

Danas zagrebačko sveučilište broji velik broj studenata iz cijele Hrvatske, a 2019. će godine obilježiti okruglu 350. obljetnicu utemeljenja.

FOTO: FACEBOOK