LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Prije 79 godina ubijen novinar i marksistički intelektualac koji je aktivist bio još od studentskih dana

Na današnji dan 1941. godine ubijen je hrvatski novinar, kritičar i političar Otokar Keršovani. Donosimo vam njegovu priču.

Na današnji dan 1941. godine ubijen je hrvatski novinar, kritičar i političar Otokar Keršovani. Donosimo vam njegovu priču.

Otokar Keršovani rođen je 23. veljače 1902. godine u Trstu. Godine 1921. završio je gimnaziju u Karlovcu, nakon koje počinje studirati na Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U studentskim danima bio je pripadnik mnogih udruga te je pisao za nekoliko listova, a od 1924. godine se u potpunosti okrenuo novinarstvu.

Bio je jedan od istaknutih hrvatskih marksističkih intelektualaca između dvaju svjetskih ratova, što ukratko predstavlja i njegov književni opus i političko djelovanje. Upravo je zbog toga bio nekoliko puta uhićen, a služio je i desetogodišnju zatvorsku kaznu u Srijemskoj Mitrovici. Čak je i tada politički djelovao među zatvorenicima i uređivao ilegalni zatvorski dnevnik Udarnik.

U tom je razdoblju pisao i djelo Povijest Hrvata, koje je posmrtno objavljeno. Posljednji je put uhićen krajem ožujka 1941. godine i u konačnici smješten u logor Kerestinec iz kojega je odveden na strijeljanje. Ubijen je na današnji dan, 9. srpnja 1941. godine u Zagrebu.

Pisao je između ostalog za zagrebačke i beogradske Novosti, časopise Nova literatura i Slobodni tribun, a surađivao je i u Letopisu matice srpske. Bavio se klasnim i nacionalnim pitanjima, sociološkim, ekonomskim i povijesnim raspravama te književnim kritikama. Njegov doprinos novinarstvu potvrđuje i samo Hrvatsko novinarsko društvo koje od 1966. godine dodjeljuje Nagradu za životno djelo Otokar Keršovani.

FOTO: UNSPLASH