LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Prije 71 godinu osnovana današnja Klinika za traumatologiju

Na današnji je dan prije 71 godinu osnovana Klinika za traumatologiju Zagreb.

Na današnji je dan prije 71 godinu osnovana Klinika za traumatologiju Zagreb.

Zagrebačka Klinika za traumatologiju danas, 16. kolovoza, slavi 71 godinu od dana kada je osnovana kao samostalna zdravstvena ustanova i to pod nazivom Traumtološka bolnica. Klinika se i danas nalazi na istom mjestu, na adresi Draškovićeva 19, gdje je 1948. bila osnovana za potrebe Više djevojačke škole. Zgrada je u 1. svjetskom ratu pretvorena u rezervnu ratnu bolnicu da bi se ondje kasnije osnovala spomenuta bolnica. Ime Klinika za traumatologiju Zagreb dobila je 35 godina kasnije te aktivno sudjeluje u Domovinskom ratu formiranjem ratnih bolnica na prvim crtama bojišnice u razdoblju od 1991. godine do kraja ratnih zbivanja.

Ono što je bitno jest to da, osim što se brine za rješavanje svih tegoba koje spadaju pod njenu domenu, sudjeluje i u izvođenju dodiplomske i poslijediplomske nastave Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kao i u trajnoj edukaciji u okviru specijalizacija iz kirurgije, ortopedije i subspecijalizacije iz traumatologije. Također ima ulogu nastavne baze za studente Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu, primjerice, studija sestrinstva, fizikalne terapije, laboratorijske medicine i radiološke tehnologije. Djelatnici Klinike mentori su studentima Zdravstvenog veleučilišta u obavljanju praktičnog dijela nastave. Na odjelima Klinike svoju praksu obavljaju i učenici srednjih medicinskih škola u Zagrebu, i to medicinske sestre i tehničari te fizioterapeutski tehničari.

Klinika se sastoji od poliklinike s hitnim prijemom i gipsaonicom, kao i Zavoda za kirurgiju zdjelice. Zavod je specijaliziran za zbrinjavanje ozljeda i bolesti lokomotornog sustava s naglaskom na zbrinjavanje ozljeda i bolesti zdjeličnog prstena i zgloba kuka. Zavod za kirurgiju kralježnice također je dio Klinike, a ondje se liječe pacijenti različitog uzroka oštećenja kralježnice od kojih su najčešće frakture uzrokovane traumom, patološke i osteoporotske promjene. Osim toga, postoje još i Zavod za sportsku traumatologiju, za kirurgiju šake, za opekline te operacijske sale.

Osim prostora u ambulanti, sastavni su dio poliklinike u prizemlju zgrade i tzv. šok soba za inicijalni prijem politraumatiziranih te gipsaonica, gdje se godišnje obavi oko 40 000 sadrenih zavoja i udlaga kod konzervativnog liječenja ozljeda lokomotornog sustava. Veliki operacijski zahvati obavljaju se u Operacijskom bloku koji se sastoji od 6 suvremeno opremljenih operacijskih dvorana temeljito renoviranih tijekom 2010. godine Osim operacijskih dvorana u bloku se nalazi i soba za rani postoperativni oporavak bolesnika. Zavod za opekline zbog svoje specifičnosti ima vlastitu operacijsku salu i odjeljke za intenzivno liječenje.