LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Prije 67 godina skupina mladih glumaca i redatelja preuzela je zgradu Malog kazališta!

Gavella obilježava svoju 67. obljetnicu. Tim se povodom prisjećamo njezinih početaka, a njezina današnja postava javlja nam i planove za naredni period.

Gavella obilježava svoju 67. obljetnicu. Tim se povodom prisjećamo njezinih početaka, a njezina današnja postava javlja nam i planove za naredni period.

Na današnji dan, 29. svibnja, 1953. godine skupina mladih glumaca i redatelja, na čijem je čelu, kao primus inter pares, bio dr. Branko Gavella, preuzela je zgradu Malog kazališta u Frankopanskoj 10 i osnovala je Zagrebačko dramsko kazalište.

– Zbog obnove prostora prva je predstava izvedena na gostovanju u Subotici, a naše je kazalište gledateljima otvorilo svoja vrata 30. listopada 1954, s Golgotom Miroslava Krleže, u režiji Branka Gavelle. Kroz više od šest desetljeća trajanja teatar u Frankopanskoj izrastao je u jednu od najcjenjenijih i najpostojanijih kazališnih kuća u Zagrebu i Hrvatskoj. Godine 1970. ime mu je promijenjeno u Dramsko kazalište Gavella, kojem je kasnije dodano i gradsko. U 67 godina postojanja u teatru u Frankopanskoj se, kao i svakom kazalištu koje toliko traje, događalo mnogo toga, no najvrednijom se doima činjenica da smo još uvijek tu i da ne zaboravljamo, kako nas je podučio dr. Branko Gavella, temeljno naše uvjerenje: umjetnički optimizam. – navode iz Gavelle.

Trenutno nisu u mogućnosti izvoditi predstave u svojoj dvorani, ali nastavljaju s aktivnostima:

– I bez obzira na to što trenutno nismo u mogućnosti igrati predstave u svojoj dvorani, ipak nastavljamo s produkcijskim planovima i aktivnostima. Prije nekoliko dana započeli smo s online probama Višnjika A. P. Čehova, predstave koja će se u koprodukciji s HNK-om u Osijeku izvesti početkom srpnja u sklopu 20. Osječkog ljeta kulture. Sljedeće sezone predstava će naizmjence igrati u Osijeku i Zagrebu. Predstavu režira Dražen Ferenčina, dramaturg je Dubravko Mihanović, kostimografkinja Marita Ćopo, a od članova ansambla kazališta Gavella u Višnjiku igraju: Anja Đurinović Rakočević, Antonija Stanišić Šperanda, Enes Vejzović, Ivan Grčić te u zagrebačkim izvedbama Tara Rosandić. 

U tijeku je i rad na projektu Sanjam(o) predstavu u sklopu Gavelline daleKOVIDnice. Odvija se pod autorskim vodstvom Filipa Šovagovića, u spisateljskoj suradnji s Dubravkom Mihanovićem, u tri faze.

– Kratke snimljene scene s glumicama i glumcima našeg ansambla prikazivat ćemo na YouTube kanalu kazališta. Prikazane će scene gledateljice i gledatelji biti pozvani komentirati i sugerirati nam nastavke, odgovorom na pitanje: Što će se dalje događati? Na taj će način publika zajedno s nama usmjeravati razvoj materijala i sustvarati ga. U dosad snimljenim prizorima igraju: Boris Svrtan, Bojana Gregorić Vejzović, Janko Rakoš, Ankica Dobrić, Sven Šestak, Enes Vejzović, Filip Križan, Ranko Zidarić, Jelena Miholjević, Anja Đurinović Rakočević, Tara Rosandić, Nikola Baće, Martina Čvek, Tena Nemet Brankov i Amar Bukvić. Nadamo se da će nas ovako nastala cjelina dovesti i do izvedbe uživo, kad se za to stvore uvjeti. Sanjam(o) predstavu počinje se emitirati na Youtube kanalu kazališta Gavella, pet dana uzastopce, počevši od 29. svibnja.

Ove je godine Gavella glavni partner projekta Ilica: Q’ART. Riječ je o projektu društvene i socijalne inovacije, objašnjavaju predstavnici, koji se bavi transformacijom napuštenih javnih prostora u središtu Zagreba, odnosno u njegovoj glavnoj ulici – Ilici. Njegov je cilj dugoročno promijeniti urbano iskustvo kroz participativno društveno djelovanje mladih, umjetnika, udruga, sveučilišne zajednice, obrta i građana u lokalnoj zajednici.

U produkcijskom je planu kazališta i projekt koji se razvija po ideji Enesa Vejzovića, radnog naslova Sedam soba za jednog gledatelja. Navode kako je osmišljen kao kazalište za jednog gledatelja koji fizički obilazi sedam stanica (soba) gdje se susreće, u skladu s epidemiološkim naputkom o dopuštenom razmaku, s izvođačima.


Planirana premijera predstave Usidrene, po drami Elvisa Bošnjaka, u režiji Anastasije Jankovske, koju radi u koprodukciji s HNK-om Split i HNK-om Zadar, zbog epidemioloških mjera neće biti održana na ovogodišnjem Splitskom ljetu. Međutim, planira se početkom prosinca.

FOTO: FACEBOOK / GAVELLA