LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Prije 56 godina ubijen predsjednik koji je bio ispred svojega vremena

John F. Kennedy bio je 35. predsjednik SAD-a. Njegov je život pun zanimljivih događaja u kojima je iznova pokazivao svoju hrabrost.

John F. Kennedy bio je 35. predsjednik SAD-a. Njegov je život pun zanimljivih događaja u kojima je iznova pokazivao svoju hrabrost.

John F. Kennedy ili JFK, kako ga mnogi znaju, rođen je u velikoj irskoj katoličkoj obitelji nedaleko od Bostona u saveznoj državi Massachusetts, SAD. Važno je napomenuti kako je njegova obitelj generacijama bila aktivna u visokoj američkoj politici.

U obitelji Kennedy samo je nebo granica jer je Kennedyjev otac imao velike ambicije za svoju djecu te ih pripremao za to od malih nogu. John u svojim mladim danima dosta putuje i piše. Njegov završni rad Appeasement in Munich tijekom studiranja na Harvardu biva izdan pod nazivom Why England Slept i objavljen te ubrzo postaje bestseller.

Nakon završetka Harvarda upisuje Stanford, međutim, zbog očeve zamolbe da mu pomogne pisati knjigu odlazi s fakulteta te nakon svega putuje po Južnoj Americi. Godine 1941. Kennedy se pridružuje Američkoj mornarici te 1943. postaje zapovjednikom koji se iskazao u više navrata borbama u Tihom oceanu. Nakon povratka iz rata dobiva više odličja zbog svoga herojstva.

Ubrzo ulazi u zastupnički dom te se svojim naprednim idejama brzo ističe. Nakon ulaska u Senat počinje se polako pripremati za utrku predsjednika SAD-a. godine 1956. izdaje knjigu Profiles in Courage te iduće godine dobiva Pulitzerovu nagradu

Nakon što je dobio nominaciju Demokratske stranke za predsjednika, izabire demokrata s juga Lyndona B. Johnsona za svog potpredsjednika te pobjeđuje Richarda Nixona i postaje predsjednikom 20. siječnja 1961. godine. Neke su od njegovih najznačajnijih misija bile društvena ravnopravnost i napredak tehnologije. JFK je održao poznati govor o važnosti odlaska na mjesec te je time utkao jednu nevjerojatnu ambiciju koja je do tada bila nezamisliva. Njegov je najpoznatiji govor vjerojatno onaj iz Berlina u kojem govori o važnosti slobode te napominje kako je jedan od njih u poznatoj rečenici Ich bin ein Berliner.

Atentat koji je promijenio tijek povijesti zauvijek

Kennedy je išao u Dallas, grad u Texasu, kako bi izravnao odnose između posvađanih demokrata te odaslao poruku mira i razumijevanja sa stanovništvom na jugu. Prema službenoj verziji Lee Harvey Oswald zadrti je marksist Kennedyja ustrijelio nekoliko puta te je ulovljen već sat vremena nakon atentata. Predsjednik Kennedy istoga je dana, 22. studenog 1963. godine, otprilike pola sata nakon pucnjave umro od zadobivenih prostrijelnih rana.

O temi su ovoga atentata napisane brojne knjige i postoji nekoliko teorija zavjera o samom izvršenju atentata i o tome tko je sve predsjednika Kennedyja želio mrtvoga. Da postoji nekoliko nelogičnosti oko samoga događaja, svima je poznato. Ono što je najstrašnije u cijeloj priči jest to da je jednog od najslavnijih američkih predsjednika ubio čovjek s puškom koja datira iz vremena Drugog svjetskog rata. Dakle, moramo se zapitati kome je predsjednik Kennedy stao na žulj odnosno zašto mjere sigurnosti nisu bile veće i strože taj dan?

FOTO: FACEBOOK