LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Prije 496 godina umro je otac hrvatske književnosti

Na današnji dan 1524. godine umro je Marko Marulić, otac hrvatske književnosti.

Na današnji dan 1524. godine umro je Marko Marulić, otac hrvatske književnosti.

Marko Marulić (lat. Marcus Marulus) hrvatski je književnik rođen 18. kolovoza 1450, a umro je 5. siječnja 1524. godine u Splitu gdje je i pokopan u Crkvi sv. Franje Asiškog. Stvarao je djela u vrijeme humanizma, stoga je većina bila na latinskome jeziku, no ostavio je i značajan opus na hrvatskome te nekoliko kratkih spisa na talijanskom jeziku. Između ostaloga bio je i pjesnik kojega su nazivali učenim pjesnikom i kršćanskim pjesnikom – poeta doctus i poeta christianus

Književni uzor bila mu je Biblija te većinu njegovih djela na latinskom jeziku čine prozni spisi religiozno-poučna, moralističkoga i teološkog sadržaja. Po opsegu i svjetskome odjeku na prvome je mjestu Upućivanje u čestit život po primjerima svetaca, ili Institucija (De institutione bene vivendi per exempla sanctorum), zbirka poučnih pričica i anegdota iz Biblije i svetačkih životopisa u šest knjiga.

Osim što je obogatio književnost svojim djelima, smatra se i ocem hrvatske književnosti. Judita je prvi hrvatski ep te prvo djelo koje je u cijelosti napisano hrvatskim jezikom i upravo se zbog tog djela Marlulić smatra ocem. Napisana je 1501, no objavljena je tek 1521. godine Nadahnuta je starozavjetnom junakinjom Juditom, u djelu su opisani osmanlijski prodori na područje današnje Hrvatske, a istovremeno je i tumač kršćanskoga svjetonazora.

Danas se jednim od najpoznatijih Marulićevih djela na latinskome jeziku smatra Davidijada, junačko-povijesni ep s religioznim značajkama.

FOTO: WIKIPEDIA