LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Prije 46 godina homoseksualnost uklonjena s popisa mentalnih bolesti

Na današnji dan 1973. godine homoseksualnost je javno lišena statusa mentalne bolesti, a homoseksualci etikete nemoralnih bolesnika.

Na današnji dan 1973. godine homoseksualnost je javno lišena statusa mentalne bolesti, a homoseksualci etikete nemoralnih bolesnika.

Američka psihijatrijska udruga na današnji je dan, 15. prosinca, prije 46 godina izdala rezoluciju u kojoj se navodi kako homoseksualnost nije mentalna bolest. U njoj stoji kako nema potrebe označavati ljude koji se osjećaju dobro i ne pokazuju poremećaje socijalne učinkovitosti kao bolesnike te da bi im se trebale osigurati jednake zaštite kao i drugima.

Svjedoci smo kako nakon više od četiri desetljeća od izdavanja rezolucije homoseksualci još uvijek ipak nemaju jednaku zaštitu u svijetu.

Hrvatska, koja je inače članica LGBT Core Grupe pri Ujedinjenim narodima, zakonom zabranjuje svaki oblik diskriminacije i nasilja temeljenog na seksualnoj orijentaciji. Međutim, referendumom iz 2013. godine istospolni su brakovi zabranjeni, a istospolni parovi također nemaju mogućnost posvajanja djece. Stoga, čini se kako se borba za jednakost homoseksualnih zajednica nastavlja i dalje s vjerom kako će 50. godišnjicu ovog velikog napretka dočekati u pozitivnijim okolnostima.

FOTO: PIXABAY/WOKANDAPIX