LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Prije 167 godina rođen jedan od najslavnijih i najutjecajnijih umjetnika ikad

30. ožujka 1853. godine rođen je Vincent van Gogh, a mi vam donosimo nekoliko zanimljivosti o njegovu životu.

30. ožujka 1853. godine rođen je Vincent van Gogh, a mi vam donosimo nekoliko zanimljivosti o njegovu životu.

Na današnji dan 1853. godine rođen je jedan od najslavnijih i najutjecajnijih umjetnika – Vincent van Gogh. Ovaj nizozemski umjetnik smatra se prethodnikom europskog ekspresionizma; on je deformirao prirodni oblik, strastveno je prikazivao ono što je nemoguće prikazati slikanjem, a iza svake njegove slike stoji priča. Donosimo vam nekoliko zanimljivosti o njegovu životu.

U svom je kratkom životu, u trajanju od 37 godina, van Gogh naslikao 900 slika. Važno je napomenuti kako se slikarstvom počeo baviti s 27 godina. U periodu od 3 godine, između 1886. i 1889, naslikao je 37 autoportreta.

Njegova djela postala su poznata i vrijedna tek nakon njegove smrti. Za popularnost je zaslužna bratova žena koja je njegove radove predstavljala svijetu. Za vrijeme svoga života prodao je samo jednu sliku  Crveni vinograd (1888).

Osim što se bavio umjetnošću, u jednom periodu svoga života radio je i u knjižari. Tijekom tog rada vrijeme je provodio prevodeći Bibliju, a preveo ju je na 4 strana jezika: nizozemski, njemački, francuski i engleski.

Van Gogh je jednu od svojih najpoznatijih slika nacrtao tijekom boravka u bolnici, usred jednog od svojih psihičkih napadaja. Slika nosi naziv Zvjezdana noć te, osim što se smatra najslikovitijom slikom na svijetu, na jedinstven način prikazuje turbulencije. Naime, 2004. godine astronomi su proučavali prašinu i plin oko zvijezde koja ih je podsjetila na sliku van Gogha. Nakon detaljnog proučavanja slike otkrili su da je umjetnik prikazivao ono što se naziva turbulentnim fluidnim strukturama.

Zbog čestih grešaka u izgovoru njegova prezimena, posebice tijekom boravka u Engleskoj, Vincent van Gogh uvijek se potpisivao samo imenom. Tako na svim njegovim djelima u kutu stoji Vincent.

Jedna od najpoznatijih zanimljivosti o Vincentu van Goghu jest da si je odrezao uho. Točne informacije o tome ne postoje, no mnogi dokazi upućuju na to da si je uho odrezao sam. Pretpostavlja se da je to učinio kako bi priznao poraz, odnosno nesreću u ljubavi.


Vezano: Istina o uhu Vincenta van Gogha


Van Gogh je 2004. godine proglašen desetom najvećom nizozemskom osobom iza poznatih pojedinaca poput Anne Frank, Rembrandta i Williama of Orange.

FOTO: PIXABAY