LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Prije 11 godina umro Paul Newman – glumac starog doba Hollywooda

Glumačka legenda zlatnog doba Hollywooda kao svoju ostavštinu ostavlja velik broj poznatih filmskih naslova, brojne osvojene nagrade, veliku političku angažiranost te osnivanje različitih udruga koje su pomogle običnom čovjeku.

Glumačka legenda zlatnog doba Hollywooda kao svoju ostavštinu ostavlja velik broj poznatih filmskih naslova, brojne osvojene nagrade, veliku političku angažiranost te osnivanje različitih udruga koje su pomogle običnom čovjeku.

Paul Newman, punog imena Paul Leonard Newman, američki glumac i redatelj, rođen je 26. siječnja 1925, a umro je na današnji dan, 26. rujna 2008. godine Velik glumac, filantrop i automobilist, za svog života osvaja brojne filmske nagrade, poput Oscara za glavnu ulogu u filmu U boji novca Martina Scorsesea 1986. godine, tri Zlatna globusa, BAFTA nagradu, Emmy, nagradu Filmskog festivala u Cannesu te mnoge druge nagrade iz svijeta glume. 

Još kao dječak Newman je pokazivao zanimanje za glumu, a tako je i debitirao u školskoj predstavi sa 7 godina glumeći dvorsku ludu u Robinu Hoodu. Maturirao je 1943. godine, krenuo na Sveučilište Ohio u Athensu, no odlučio je otići u rat kao član američke ratne mornarice. Nakon rata završio je svoj studij na Kenyon Collegeu u Gambieru u državi Ohio diplomiravši 1949. Nakon toga upisuje dramu na prestižnom sveučilištu Yale na kojem diplomira 1954. godine  Iste godine debitira u kazalištu u predstavi Piknik Williama Stanleya, dok se njegovim prvim hollywoodskim filmom smatra Srebrni kalež iz iste godine  

Neki su od njegovih najpoznatijih filmova iz bogate glumačke karijere Egzodus iz 1960, Hladnokrvni kažnjenik iz 1967, Siloviti udarac iz 1977, Presuda iz 1982. godine te mnogi drugi. U vrijeme svojih najpoznatijih filmova Paul slovi za jednog od najkvalitetnijih i najočitijih glumaca tog vremena, a svojom je karizmom, inteligencijom i nadasve dobrim izgledom samo privlačio nove uloge.

Što se tiče privatnog života Paula Newmana, ženio se dvaput; iz prvog je braka dobio dvije kćeri i sina koji je umro od predoziranja, dok je iz drugog braka dobio tri kćeri. Newman je izvan glumačke scene bio veoma aktivan na političkoj sceni, a bio je glasni zagovaratelj istospolnih brakova i prava homoseksualaca. Također, bio je velik automobilist s brojnim utrkama iza sebe te čak i vlastitom trkačkom momčadi.

Godine 2008. trebao je debitirati u redateljskom projektu s produkcijom o Miševima i ljudima Johna Steinbecka, no povukao se zbog zdravstvenih razloga. Kao strastvenom pušaču dijagnosticiran mu je rak pluća te iste godine i umire u svom domu u Westportu okružen obitelji.

FOTO: PIXABAY