LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Premijerno prikazan 1939, „Čarobnjak iz Oza” postaje jedan od najomiljenijih u povijesti

Na današnji dan 1939. godine u kinima diljem Sjedinjenih Američkih Država prvi put emitiran je film koji će postati jedan od najomiljenijih u filmskoj povijesti – „Čarobnjak iz Oza”.

Na današnji dan 1939. godine u kinima diljem Sjedinjenih Američkih Država prvi put emitiran je film koji će postati jedan od najomiljenijih u filmskoj povijesti – „Čarobnjak iz Oza”.

Baziran na dječjoj noveli iz 1900, film Čudesni čarobnjak iz Oza autora L. Franka Bauma govori o djevojčici Dorothy (Judy Garland) koja luta sa psom Totom u potrazi za Čarobnjakom iz Oza koji ih može vratiti kući nakon što su bili uhvaćeni u kovitlac tornada. Na putu susreće Strašilo, Limenog, Kukavnog Lava i Zlu Vješticu.

Izvor: Giphy
 
Prvi je put emitiran na današnji dan 1939. godine, i to u kinima diljem Sjedinjenih Američkih Država. Scenarij za film napisali su Noel Langley, Florence Ryderson i Edgar Allan Wolf, a snimio ga je MGM Studio u Kaliforniji pod vodstvom redatelja Victora Fleminga. Iako je cijeli snimljen u crno-bijeloj verziji, Čarobnjak se pojavljuje u živahnom tehnikoloru, koji je bio novitet za to doba te je privukao posebnu pažnju publike. Nakon emitiranja 1956. popularnost mu nastavlja rasti i procjenjuje se da ga je odgledalo preko 45 milijuna ljudi. Čarobnjak iz Oza postaje klasik s redovnim godišnjim prikazivanjem za Dan zahvalnosti, Božić ili Uskrs.

Nominiran je za šest Oscara, a dva koja je dobio spadaju u kategoriju za najbolju originalnu glazbu (Herbert Stothart) i najbolju originalnu pjesmu Over the Rainbow (Harold Arlen i E.Y. Harburg). Ostale nagrade koje je film ponio jesu: najbolji klasik (nagrada Akademije znanstveno fantastičnih, fantastičnih i horor filmova), najbolji DVD (nagrada Udruženja filmskih kritičara Las Vegasa) i najbolji DVD za djecu (nagrada Satelit).

Izvor: Giphy
 
Čarobnjak iz Oza bio je jedan od prvih 25 filmova koji će se staviti u Nacionalni filmski registar rezerviran za filmove kulturnog ili povijesnog značenja.
FOTO: PINTEREST