LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Pravite koktele sa Studentskim: 7 jednostavnih recepata za svačiji ukus

Na današnji dan obilježava se Svjetski dan koktela. Donosimo vam 7 recepata za jednostavne i brze koktele uz koje će vam biti lakše preživjeti ovaj ponedjeljak 13.

Na današnji dan obilježava se Svjetski dan koktela. Donosimo vam 7 recepata za jednostavne i brze koktele uz koje će vam biti lakše preživjeti ovaj ponedjeljak 13.

Za razliku od mnogih alkoholnih pića poput vina, piva i medice u kojima uživamo već nekoliko tisuća godina, kokteli su ušli u široku upotrebu tek početkom 19. stoljeća. Definicija riječi koktel ušla je u Oxfordov rječnik 13. svibnja 1806. godine zbog čega se na današnji dan slavi Svjetski dan koktela. Prvim koktelom smatra se Sazerac, jako alkoholno piće koje se radi od apsinta, viskija, konjaka, šećera i limuna, koji je stekao popularnost u New Orleansu. Nakon SAD-a ova nova egzotična pića proširila su se Velikom Britanijom, a danas su popularna diljem svijeta.

Od onih koji se rade s pivom do onih koji se rade od čak alkoholnih pića, do onih bezalkoholnih, danas postoji preko 300 vrsta koktela. U nastavku vam donosimo 7 jednostavnih recepata za koktele u kojima će svatko uživati. 

  • Cosmopolitan

Da biste uživali u cosmpolitanu, ne morate otići u bar u New Yorku i pretvarati se da ste Carrie Bradshaw. Za pripremu jedne čaše dovoljno vam je: 30 ml votke, 10 ml likera, 20 dl soka od brusnice i nekoliko kapi svježeg soka limuna ili limete. Sve sastojke uspite u shaker za koktele, snažno protresite, izlijte u čašu te dodajte kockice leda.

  • Gin tonic 

Gin tonic je zbog svoje osvježavajuće arome mnogima najdraže piće, a pripremiti ga možete u tren oka na sljedeći način: u čašu stavite led, prelijte ga ginom, a potom tonicom. Promiješajte piće, a na kraju dodajte krišku limuna ili limete. 

  • Aperol Spritz 

Aperol spritz idealan je kao osvježenje tijekom vrućih dana koji dolaze. Za razliku od mnogih drugih koktela, ima samo 11% alkohola, pa u njemu možete uživati bez većih posljedica. Da biste ga pripremili, u čašu stavite led, prelijte ga s 30 ml prosseca, dodajte 20 ml aperola i 10 ml mineralne vode. Piće možete ukrasiti kriškom naranče. 

FOTO: Pixabay
  • Sex on the beach 

Nakon što je osmislio novo piće, mladi barmen Ted Pizio koji je tada radio u baru na Floridi nije znao kako bi ga nazvao, pa je pitao studente koji su studirali u blizini i često navraćali u njegov bar na što ih podsjeća okus pića. Odgovorili su da ih podsjeća na seks na plaži te od tada ovaj slatki, osvježavajući koktel nosi svoje prepoznatljivo ime. Pripremiti ga se može na sljedeći način: u čašu ulijte 45 ml votke, 15 ml likera od breskve, 45 ml soka od brusnice i 45 ml svježeg soka od naranče. 

  • Mojito 

Popularni kubanski koktel mojito mnogima je omiljeno ljetno piće. Kako biste pripremili mojito za dvije osobe, potrebno je: 3 žličice smeđeg šećera, 1 svježa limeta, 1 dl bijelog ruma, 2 dl tonika, svježa metvica i drobljeni led. U svaku čašu stavite žličicu i pol šećera, zalijte sokom od limete, dodajte metvicu i led, a zatim zalijte rumom i tonikom. 

  • Cuba libre 

Kubancima dugujemo izum još jednog osvježavajućeg ljetnog koktela - Cuba libre, čiji naziv znači Slobodna Kuba!, piće je koje su pili kubanski vojnici kada su branili neovisnost Kube u Španjolsko-američkom ratu početkom 20. stoljeća. Priprema se na sljedeći način: čašu ispunite kockama leda, ulijte 50 ml bijelog ruma i 10 ml svježeg soka limete. Promiješajte, a nakon toga dodajte 120 ml Coca-Cole. Ukrasite limetom. 

  • Hugo

Ovaj lagan i osvježavajuć koktel idealan je za ljubitelje vina. Za pripremu je potrebno: dvije žlice sirupa od bazge, 1,5 dl pjenušavog vina, led, 1 dl mineralne vode, nekoliko listića mente te limun ili limeta. U čašu za vino stavite sirup od bazge, vino i led. Ulijte mineralne vode, stavite nekoliko kriški limuna ili limete i po želji iscijedite malo njihova soka. 

Da biste uživali u koktelima, ne morate čekati more, sunce i barove na plaži. Već danas možete okupiti prijatelje i proslaviti Svjetski dan koktela. 

FOTO: PIXABAY