LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Polarni medvjed: nekad glavna atrakcija, a danas ugrožena vrsta

Ako uskoro ne dođe do velikih promjena u ponašanju čovjeka, pojedine životinjske vrste zauvijek će izgubiti svoje prirodno stanište.

Ako uskoro ne dođe do velikih promjena u ponašanju čovjeka, pojedine životinjske vrste zauvijek će izgubiti svoje prirodno stanište.

Polarni je medvjed treća najveća životinja na svijetu. Obitava na područjima blizu sjevernog pola, u predjelima vječnog snijega i leda. Polarni medvjedi obožavaju područja s otvorenim vodenim površinama i širokim obalnim pojasom. Danas se prisjećamo upravo prvog izloženog polarnog medvjeda.

Mladunče staro devet mjeseci i uhvaćeno na Grenlandu, 18. je siječnja 1733. izloženo u zoološkom vrtu u Bostonu. Mnogi izvori potvrđuju da su u to vrijeme američki zoološki vrtovi bili sličniji cirkusima. Mladunče je privlačilo publiku koja je došla vidjeti zastrašujuću polarnu zvijer, kako su ga tada nazivali. Mladunče je živjelo na posjedu svog vlasnika, unatoč brojnom negodovanju. S obzirom na to da su se zoološki vrtovi premještali iz jednog grada u drugi, polarni je medvjedić dizao prašinu i u New Yorku. 

Polarni medvjedi, mladunčad, PHOTO: Pinterest

Još od tada aktivisti za prava životinja upozoravaju na držanje ovakvih životinja u zatočeništvu. Primjer velike medijske pozornosti bio je i omiljeni polarni medvjed Knut. Rođen 2006. godine u njemačkom zoološkom vrtu, ali odbačen od strane vlastite majke. Pojedini aktivisti za prava životinja, javili su se sa porukom da mladunče treba usmrtiti jer neće preživjeti bez majke. Čuvar zoološkog vrta, pokojni Thomas Dörflein, odlučio se sam brinuti za medvjedića. Pod pritiskom medija i posjetitelja, uprava zoološkog vrta prepustila je brigu o Knutu njegovu čuvaru. Knut je prva 44 dana života proveo u inkubatoru. Dörflein je spavao na jastuku pored medvjedića, kupao ga i hranio. Pratio ga je i na prikazivanja publici, pa je i sam postao miljenik posjetitelja. Nagrađen je i berlinskim Odlikovanjem za zasluge u čast njegove neprekidne brige o Knutu. Knut je naposljetku uginuo 2011. godine, ali ostao je u srcima mnogih posjetitelja. 

Iako su suvremeni zoološki vrtovi još uvijek omiljena razonoda velikom broju posjetitelja, uskoro bi mogli zjapiti prazni. Polarni su medvjedi još 2008. godine uvršteni u Sporazum o ugroženim vrstama. Razlog tome je pojačano topljenje leda na Sjevernom polu. Zoološki vrtovi u Americi koji još uvijek imaju polarne medvjede, dodijelili su im titulu Ambasadora Antarktike.

Godine 1733. o polarnim se medvjedima razmišljalo kao o strašnim i velikim zvijerima sa sjevera. Bili su odličan prihod jer su privlačili brojne znatiželjnike. Danas se o njima treba razmišljati kao gotovo posljednjim predstavnicima leda i snijega. Zato je današnji dan odličan trenutak za podizanje svijesti o tome da će uskoro pojedine životinjske vrste izgubiti svoje prirodno stanište. Pored izlovljavanja i krivolova, čak im i priroda oduzima dom ljudskom krivnjom. Danas posvećujemo njima, ugroženim životinjama koje nemaju pravo glasa, ali još uvijek postoje aktivisti koji se bore za njih i koji su glasni.

FOTO: TUMBLR