LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Početak gradnje mosta Golden Gate

Prije 83 godine započela je četvorogodišnja gradnja mosta Golden Gate. U svoje vrijeme bio je najduži viseći most na svijetu, a još i danas ostaje jedno od najpoznatijih obilježja SAD-a.

Prije 83 godine započela je četvorogodišnja gradnja mosta Golden Gate. U svoje vrijeme bio je najduži viseći most na svijetu, a još i danas ostaje jedno od najpoznatijih obilježja SAD-a.

Gradnja mosta Golden Gate započela je 5. siječnja 1933. godine Golden Gate viseći je most čija je gradnja završila 1937. godine te je od tada postao jedan od najpoznatijih obilježja SAD-a. Tada je bio najduži viseći most na svijetu, a za javnost je otvoren u svibnju iste godine, kada je i dovršen.

Golden Gate prepoznatljive je narančaste boje koja omogućava da ga dobro uoče brodovi koji prolaze tjesnacem, osobito za vrijeme guste magle koja je česta na tom području. Međutim, most nije dobio ime zbog svoje boje, već po tjesnacu Golden Gate gdje se zaljev San Francisco otvara na Tihi ocean.

Most se proteže zaljevom te povezuje sjeverni dio San Francisca s Marin Countyjem u Kaliforniji. Prije izgradnje mosta jedini način putovanja između ove dvije lokacije bio je trajektom. Planiranje gradnje mosta započelo je u dvadesetim godinama prošlog stoljeća, a glavni inženjer bio je Joseph B. Strauss, koji je sudjelovao u gradnji mnogih mostova diljem Sjedinjenih Američkih Država.

Strauss i njegov tim od početka su imali mnoge zapreke i probleme, uključujući i brojne grupe ljudi koji se nisu slagali s gradnjom mosta. Među njima su bili skeptični lokalni političari koje je brinula cijena gradnje, udruge za zaštitu okoliša te tvrtke u čijem su vlasništvu bili trajekti jer su se bojali gubitka posla. Neki inženjeri čak su govorili da je nemoguće izgraditi tako veliki viseći most, a prikupljanje sredstava bilo je još teže osobito na početku Velike depresije.

Unatoč zaprekama, uspjelo se prikupiti 35 milijuna dolara. Čim je gradnja započela, radnici su se suočili s jakim morskim strujama, jakim vjetrovima i gustom maglom u Golden Gate zaljevu. Za vrijeme gradnje poginulo je jedanaest radnika. Od toga je njih deset poginulo u jednom danu, 17. veljače 1937. godine, kada su njihove skele pale i probile zaštitnu mrežu.

Most je završen u roku od četiri godine, i to 27. svibnja 1937. godine Na svečano otvaranje došlo je oko 200 000 ljudi, a sljedeći dan predsjednik Franklin D. Roosevelt objavio je da je most otvoren za promet vozila. Cestarina je tada bila 50 centi u jednom smjeru.

Golden Gate bio je najduži viseći most na svijetu sve dok nije sagrađen most Verrazano-Narrows u New Yorku, koji je dulji za nešto više od osamnaest metara. U veljači 1985. godine milijarditi automobil prešao je preko Golden Gatea, a danas na godinu preko mosta prijeđe oko 41 milijun vozila. 

FOTO: WIKIPEDIA