LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Počela se pisati wimbledonska povijest

Savršena zelena trava, a na igračima sve bijelo – od čarapa, donjeg rublja do šilterica. Naravno, govorimo o Wimbledonu.

Savršena zelena trava, a na igračima sve bijelo – od čarapa, donjeg rublja do šilterica. Naravno, govorimo o Wimbledonu.

Kada se 21 entuzijast prije 139 godina prijavio na turnir u predgrađu Londona nisu niti mogli zamisliti kako će njihov trofej od 25 gvineja danas biti najprestižniji teniski naslov. Stajao je nešto više od 25 današnjih funti, odnosno nešto manje od 220 HRK. Čisto za usporedbu, ove godine te nagrade, u muškoj i ženskoj konkurenciji, iznose dva milijuna funti. Tako se tog 9. srpnja 1877. godine u All England Croquet and Lawn Tennis Clubu počela pisati wimbledonska, teniska i sportska povijest.

Znate li koliko je ovaj plemeniti sport zapravo star i odakle potječe? U Francuskoj se u 13. stoljeću igrala takozvana igra dlanom (jeu de paume). Iz nje se kasnije razvio danas poznati oblik sporta s reketom na travi koji je popularnost stekao tek u 19. stoljeću. Tada je All England Club uz kriket odlučio na svojim travnjacima ugostiti i tenis. Kupili su trofej i zacrtali neka osnovna pravila. Natjecati su se mogli muški amateri na pravokutnom terenu današnjih dimenzija, a bodovanje je složeno po uzoru na sat – 15, 30, 40, game.

Foto: Wikipedia

Pravila su dalje jasna i svima poznata – prvi koji osvoji šest gemova dobiva set, a pri servisu se može jednom pogriješiti. Prvi pokušaj finala, zakazan tjedan dana kasnije, odgođen je zbog kiše. Niti danas to nije ništa čudno za turnir na otvorenom u jednom od najkišovitijih mjesta na svijetu. Tri dana kasnije napokon je odigrano te je trajalo samo 48 minuta. Prvi osvajač bio je W. Spencer Gore.

Ženama je dozvoljeno igrati 1884. godine, a Maud Watson prva je osvajačica. Iste su godine odigrani i prvi muški parovi, a 1913. prvi mješoviti. Dok su se polovicom 20. stoljeća amaterski turniri lagano pretvarali u profesionalne, Wimbledon je svoj status zadržao sve do 1968. godine Danas je jedini veliki turnir koji se igra na travi, a ovosezonski mečevi upravo se odigravaju.

A rekorderi? Amaterski je William Renshaw, a uz bok mu stoje profesionalci Roger Federer i Pete Sampras. Sva trojica su osvojila sedam naslova. Ženska rekorderka je Martina Navratilova.

Prepustite se uživanju u loptanju na travi. Možda ove godine konačno jedan tenisač zasja na vrhu poretka samostalno.

FOTO: FACEBOOK/WIMBLEDON