LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Peta godišnjica smrti Amy Winehouse

Prošlo je pet godina otkad se Amy Winehouse pridružila kobnom "Klubu 27" i šokirala svijet svojim odlaskom.

Prošlo je pet godina otkad se Amy Winehouse pridružila kobnom "Klubu 27" i šokirala svijet svojim odlaskom.

Kontroverzna pjevačica Amy Winehouse pronađena je mrtva u svojoj kući u londonskoj četvrti Camden 23. srpnja 2011. godine, a tim je činom postala još jedna crna karika u Klubu 27 koji je činila "velika petorka"; Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison i Kurt Cobain. 

Smrt karizmatične i talentirane pjevačice, koja se najdubljim altom izdigla iznad svih glazbenika svoje generacije, punila je tjednima žuti tisak, a na kraju je otkriveno da je uzrok smrti predoziranje alkoholom. 

Posljednji koncert održala je 18. lipnja u Beogradu, na Kalemegdanu, gdje je njezina propast bila i više nego očigledna, a posljednje pojavljivanje u javnosti bilo je samo četiri dana prije smrti kada se pridružila svojem kumčetu Dionne Bromfield na pozornici festivala iTunes tijekom njezina nastupa. 

Mlada i iznimno talentirana pjevačica iza sebe u nasljeđe je ostavila dva hvaljena albuma, Frank iz 2003. i njezino najuspješnije izdanje Back To Black iz 2006. godine Neki od najvećih hitova dolaze uglavnom s njenog drugog studijskog izdanja i to su već dobro poznate pjesme Rehab, Back To Black, Love Is A Loosing Game i druge. Za album Back to Black osvojila je pet Grammyja, ali je i dalje zbog svog autodestruktivnog ponašanja, uzrokovanog ovisnošću o drogi i alkoholu, punila stranice tabloida. 

Nakon tragične Amyne smrti, njezin otac Mitch pokrenuo je zakladu s njezinim imenom koja bi trebala pomagati ovisnicima, a objavio je i knjigu Amy: My Daughter u kojoj je opisao turbulentan život s problematičnom kćerkom. U prosincu 2011. objavljen je i njen prvi posthumni album Lioness: Hidden treasures na kojem se mogu naći pjesme poput Our Day Will Come, Tears Dry, Valerie, Will You Still Love Me Tomorrow i druge. 

Amyin život dokumentirao je Asif Kapadia, ujedno i dobitnik nagrade BAFTA. Redatelj je za film koristio izvorne arhivske snimke, kućne video uratke iz njezina djetinjstva, kratke dnevnike iz tinejdžerskih dana, službene i neslužbene snimke svega što se događalo unutar i ispred njezine kuće, na pozornici i iza nje. Amy je drugi najgledaniji engleski dokumentarac sa zaradom od 3,44 milijuna funti, a ove je godine uvršten i u selekciju za Oscara. No, Amyinom ocu, Mitchu Winehouseu film se nikako nije svidio te smatra kako sadrži mnoge laži.

No, da ipak nije sve tako crno kako se čini, dokazuje i izložba pod nazivom Amy Winehouse: obiteljski portret koja je nastala pod budnim oko Amynog brata Alexa i njene šogorice Rive, a obuhvaća dijelove njezina života iz vremena prije nego što je postala slavna te bi trebala poslužiti kao protuteža Asifovu filmu. Židovska kuharica, jedna stara gitara i kazeta jednostavnog naziva Chill-out dio su izložbe postavljene u San Franciscu koja pruža uvid u još jedan komadić velike enigme Amyina života.

Amy je, najkraće rečeno - znala iznenaditi. Tako je u travnju 2008. pozirala gola za britanski Easy Living u pokušaju podizanja svijesti o raku dojke kod mladih žena i potrebe preventivnog pregleda.

 U listu Sundy Times na listi najbogatijih ljudi objavljeno je kako je Amy Winehouse tijekom života “vrijedila” 10 milijuna funti, iako je njen menadžer tvrdio da Amy posjeduje 15 milijuna. Alex Foden, dobar Amyin prijatelj, nije krio činjenicu da je Amy trošila novac šakom i kapom. Alex kaže kako je Amy živjela u kući od 1,8 milijuna funti, da je trošila po 20.000 funti u jednom šopingu, a Blakeu Filderu, bivšem mužu, davala je 150 funti za taksi svaki put kada bi ju posjetio. Blake je 2009. godine dobio 250.000 funti nakon razvoda, a mačke koje je voljela koštale su je 1.000 funti mjesečno.Možemo samo zamisliti koliko je onda trošila na alkohol i drogu.

Unatoč autodestruktivnom životu, Amy je iza sebe ostavila zavidan broj hitova po kojima ćemo ju još jako dugo pamtiti. 

FOTO: FACEBOOK