LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Od keramičarske struke do zavidne nogometne karijere; donosimo životnu priču Marija Mandžukića

Jedan od najpoznatijih hrvatskih nogometaša danas slavi svoj 32. rođendan. Dobitnik je brojnih hrvatskih i svjetskih priznanja, a danas je igrač popularnog nogometnog kluba Juventus.

Jedan od najpoznatijih hrvatskih nogometaša danas slavi svoj 32. rođendan. Dobitnik je brojnih hrvatskih i svjetskih priznanja, a danas je igrač popularnog nogometnog kluba Juventus.

Na današnji dan 1986. godine rođen je Mario Mandžukić, jedan od najpoznatijih hrvatskih nogometaša. Mandžukić je, osim što je aktivni član hrvatske nogometne reprezentacije, od lipnja 2015. godine član talijanskog kluba Juventus.

Mario Mandžukić rođen je u Slavonskom Brodu u obitelji koja je porijeklom iz Bosanske Posavine, točnije iz mjesta Odžak, te tamo živi do početka 1990. godine Mandžukić je 2004. godine maturirao kao keramičar-oblagač, a svi koji ga znaju kažu da nije imao dobre ocjene u školi, kao ni prihvatljivo ponašanje prema nastavnicima. Prve nogometne korake bilježi u jednom niželigaškom klubu za koji je igrao njegov otac Mato. Od 2012. godine u vezi je s Ivanom Mikulić koja se ne voli javno isticati.

Karijera

Svoju nogometnu karijeru Mario započinje u klubu Ditzingen u Njemačkoj, gdje je boravio s obitelji tijekom Domovinskog rata. Nakon povratka u Slavonski Brod Mandžukić se priključuje nogometnom klubu Marsoniji u kojem djeluje od 1997. do 2003. godine Nakon toga odrađuje dvije nogometne sezone, jednu za gradskog niželigaša Željezničara, a jednu, zahvaljujući svojoj kvalitetnoj igri, ponovno u Marsoniji.

U lipnju 2005. godine Mandžukić prelazi u NK Zagreb gdje mu je trener bio Miroslav Ćiro Blažević. Mario je pod njegovim vodstvom usavršio svoj talent za nogomet te potaknuo veliko zanimanje klubova Hajduka i Dinama. Blažević mu je od milja dodijelio nadimak đilkoš jer je poseban igrač s pozitivnom drskošću u sebi. Ipak, Mario je kasnije sve medije koji pišu o njemu zamolio da ga prestanu tako nazivati jer on to nije.

FOTO: Facebook/Mario Mandžukić

Početkom srpnja 2007. godine Dinamo uzima Mandžukića pod svoje dovevši ga za čak 1,3 milijuna eura kao zamjenu za Eduarda Da Silvu. Od sve 141 vrhunsko odigrane utakmice u Europi s čak 68 pogodaka važno je istaknuti utakmicu u Amsterdamu odigranu protiv Ajaxa u kojoj je postigao dva pogotka te uzrokovao jedanaesterac i još jedan pogodak. Također, Mandžukić je s Dinamom tri puta bio hrvatski prvak, a dva je puta osvojio i Hrvatski nogometni superkup. Prvi svoj pogodak ostvario je 2008. godine u domaćem porazu od Engleske.

U srpnju 2010. godine za sedam milijuna eura odlazi igrati za njemački prvoligaški klub VfL Wolfsburg. Igravši u Njemačkoj, pokazao se kao iznimno dobar strijelac, pa se tamo zadržao dvije godine te u tom razdoblju ostvario 56 nastupa i 20 pogodaka. Odlična ga je igra dovela do toga da 26. lipnja 2012. godine potpiše četverogodišnji ugovor s Bayernom iz Münchena s kojim je pak dva puta osvojio prvenstvo Njemačke i njemački kup, a po jedan put i UEFA Ligu prvaka, UEFA Superkup i FIFA Svjetsko klupsko prvenstvo. 2013. je godine u susretu s Borussiom u sklopu završnice Lige prvaka zabio prvi pogodak na utakmici te tako postao prvi Hrvat u povijesti koji je ostvario pogodak u završnici tog natjecanja.

2014. godine odlučio je promijeniti klub pa 10. sprnja potpisuje petogodišnji ugovor s madridskim Atleticom koji je za Mandžukića Bayernu isplatio 22 milijuna eura. Nakon odigrane jedne sezone, u kojoj je osvojio španjolski Superkup, napušta klub te u lipnju 2015. godine odlazi u talijanski Juventus. S njim je pak dva puta bio prvak Italije te dva puta osvojio talijanski kup i jedanput talijanski Superkup. U studenom iste godine, u susretu za odlazak u osminu finala Lige prvaka, Mario postiže pogodak u 18. minuti. Mandžukić je bio član mlađih hrvatskih reprezentacija, a poznat je i po nastupima na Svjetskom prvenstvu 2014. godine, gdje je u dva susreta zabio dva pogotka, Europskom prvenstvu 2016. godine u Francuskoj te na kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine

FOTO: Facebook/Mario Mandžukić

Mario je dobitnik brojnih nagrada te individualnih priznanja kao što su najbolji igrač lige po izboru kapetana klubova Prve HNL 2008. godine, najbolji strijelac lige u sezoni 2008/2009. sa 16 ostvarenih pogodaka, nogometaš godine po izboru Večernjeg lista 2012. godine, najbolji europski strijelac s tri postignuta pogotka na Europskom prvenstvu 2012. godine te najbolji hrvatski sportaš prema izboru Sportskih novosti 2013. godine Također, pogodak koji je ostvario 2017. godine u završnici Lige prvaka protiv Real Madrida UEFA Liga prvaka proglasila je najljepšim.

FOTO: FACEBOOK/MARIO MANDŽUKIĆ