LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Objavljen prvijenac planetarno popularnog serijala „Pjesma leda i vatre“

Prije dvadeset je godina George R. R. Martin izdao prvu knjigu ciklusa. Rijetki su oni koji nisu zaraženi groznicom „Igre prijestolja“, no okolnosti nastanka kultnog serijala manje su poznate.

Prije dvadeset je godina George R. R. Martin izdao prvu knjigu ciklusa. Rijetki su oni koji nisu zaraženi groznicom „Igre prijestolja“, no okolnosti nastanka kultnog serijala manje su poznate.

Već i ptice na grani znaju sve o seriji Igra prijestolja, uspješnici malih ekrana koja ne prestaje iznova iznenađivati svoje gledatelje. Feudalni sustav kraljevina, klasna previranja i borba za političku prevlast, intrigantni elementi fantastike, čine kompleksnu radnju u kojoj se isprepliću životne priče bezbroj likova čijim se sudbinama njihov tvorac s užitkom poigrava. Šale na račun Georgea R. R. Martina već su postale kultne zbog njegovih izjava da su priče u kojima glavni junaci tijekom svojih pustolovina ne umru – prevare. Svaka se riječ ovoga poznatog spisatelja prati jer upravo on odlučuje što će se dogoditi s likovima koji su postali miljenici publike te ne postoji nešto što bi on napisao, a publika ne bi odobrila. No, takav status nije imao na početku svoga rada.

Diplomiravši novinarstvo, Martin se bavio raznim poslovima te pisao romane i kraće priče, uvijek ostajući u domeni znanstvene fantastike. Bavi se i novinarstvom te piše djela vezana uz politiku, a za svoje radove osvaja brojne nagrade. Unatoč kvaliteti i uspješnoj karijeri, još je uvijek daleko od trenutnog statusa zbog čega se 80-ih godina prošlog stoljeća odlučuje okušati u Hollywoodu te radi kao pisac-producent. Taj je posao na neki način bio prekretnica za njegov daljnji rad jer mu je primarni zadatak bio pojednostavljivanje prekompliciranih i preskupih rukopisa za produkciju. Umjesto da ga, kao pisca fantastike, takvo iskustvo obeshrabri, tijekom 90-ih odlučuje se vratiti pisanju proze, njegove prve ljubavi, na velika vrata.

– Rekao sam da ću učiniti nešto što je onoliko veliko koliko ja želim da bude. Mogu imati sve specijalne efekte koje želim. Mogu imati stotine likova. Mogu imati divovske scene bitaka. Sve što se ne može učiniti na televiziji i filmu, u prozi je moguće jer si tu glavni. Redatelj si, koordinator posebnih efekata, kostimograf; i ne moraš brinuti o proračunu. –

Naslovnica s kojom je sve počelo, FOTO: Wikipedia

Igra prijestolja, roman izdan 1996. godine kao prvi dio prvotno zamišljene trilogije, koju pisac kasnije oblikuje kao serijal od sedam nastavaka, postiže veliki uspjeh koji se nastavlja i kroz ostale dijelove serijala. Sraz kraljeva (A Clash of Kings, 1999), Oluja mačeva (A Storm of Swords, 2000) i Gozba vrana (A Feast for Crows, 2005) nastavci su koji su uslijedili, a potonji je postao prvi na ljestvici najprodavanijih knjiga New York Timesa što zaokreće putanju Martinova uspjeha u novom smjeru. HBO je 2007. godine otkupio televizijska prava na cijeli serijal, a 2011. počela se emitirati prva sezona temeljena na prvom nastavku serijala.

Ovo se pokazalo kao pun pogodak jer je njihova najskuplja televizijska adaptacija, čija je prva sezona koštala 60 milijuna dolara, već dva dana nakon premijere zbog gledanosti dobila odobrenje za snimanje druge sezone. Uz početno gledateljstvo od više od četiri milijuna, koje je do kraja prvog tjedna dosegnulo devet milijuna ljudi koji su pogledali prvu epizodu, serija je polučila izvrsne kritike. Nedugo nakon početka prikazivanja, najavljeno je da su dobili 13 nominacija za nagradu Emmy od kojih su dvije nagrade zaista i dobili. Jedan od razloga tomu vjerojatno je činjenica da je Martin od samog početka poprilično uključen u produkciju te pisanje scenarija, držeći konce u svojim rukama upravo kao i pri pisanju romana.

U međuvremenu je izašao i peti nastavak, Ples zmajeva (A Dance with Dragons, 2011), a iako mu obožavatelji diljem svijeta zamjeraju tolike vremenske razmake između nastavaka, novo se izdanje svejedno nestpljivo očekuje, a uzbuđenje ne jenjava. Čini se da Martin marljivo radi na tome te se nagađa da nas od tog datuma ne dijeli više od nekoliko mjeseci zbog prvotne izjave da će knjiga vjerojatno biti objavljena prije šeste sezone televizijske serije, a zatim i izjave koja pobija prethodnu, da će se radnja serije u mnogim aspektima razlikovati od radnje knjige, jer je HBO već emitirao šestu te najavio sedmu sezonu za ljeto sljedeće godine

Na pisanje ovih uspješnica inspirirale su ga Zvjezdane staze te srednjovjekovlje i povijesni roman Ivanhoe, kao i pisci poput J. R. R. Tolkiena, Charlesa Dickensa, Williama Faulknera te F. Scotta Fitzgeralda, stoga ne čudi da ga zovu američkim Tolkienom. Ovaj nam pisac može još mnogo toga ponuditi te vjerujemo da će nas nastaviti iznenađivati kao što je to činio i dosad. Jedan je veliki san ostvario i uspio je vjerno prenijeti svoju neukrotivu maštu na male ekrane – pritom se posebno vežući uz krajobraz našeg Dubrovnika te učinivši Hrvatsku oazom za mlade turiste na jedan potpuno novi način – tko zna kakve si je nove ciljeve zacrtao?

Poznati su kadrovi snimljeni među dubrovačkim zidinama, FOTO: Flickr

FOTO: FLICKR