LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Obilježavanje svjetskog dana AIDS-a pregledom filmografije te tematike

Povodom svjetskog dana AIDS-a pripremili smo kratak pregled popularnih filmova koji su imali velik utjecaj na odnos javnosti prema toj bolesti.

Povodom svjetskog dana AIDS-a pripremili smo kratak pregled popularnih filmova koji su imali velik utjecaj na odnos javnosti prema toj bolesti.

Svjetski dan AIDS-a obilježava se na današnji dan, a tema je ovogodišnjeg Zajednice čine razliku. Upravo tom tematikom želi se iskoristiti važna prilika za ukazivanje na činjenicu da su zajednice imale te da i dalje imaju ključnu ulogu kada je u pitanju ta bolest. Vodstva zajednica omogućavaju da se članovi drže zajedno i da se nikoga ne isključuje. Najvažnije je da ljudi zaraženi HIV-om i oni koji žive s njima svakoga dana osjećaju kako nisu isključeni već da su dio zajednice. Iz istog vam razloga u nastavku donosimo filmove s tematikom AIDS-a, a koji su uvelike utjecali na odnos zajednica i pogled istih prema skupinama koje su rizične za zarazu HIV-om. 

Film s kojim započinjemo ovaj pregled zove se The normal heart s Markom Ruffalom i Mattom Bomerom u glavnim ulogama. Radnja započinje 1981. godine s prvom pojavom HIV-a/AIDS-a i krizom koju je uzrokovao u New Yorku. Sve do 1985. godine, do kada traje radnja filma, pripovijeda se o predrasudama koje su se pojavljivale jer su zaražene osobe bili isključivo homoseksualni muškarci. Novinar Ned Weeks bori se protiv stereotipa te svojim aktivističkim radom želi postići zaštitu za sebe i svoje prijatelje i partnera. Muškarci umiru, a nitko iz njihove zajednice ne reagira jer se boje nepoznate bolesti i ne znaju je li zarazna. 

Izvor: Pinterest
 
Ujedno, briljantnu ulogu odigrao je i Matt Bomer predstavljajući novinara Felixa Turnera koji je zaražen HIV-om i kod kojega bolest iznimno brzo napreduje. Realistično propadanje tijela iznimno je slikovito opisano u filmu, čime se dodatno naglašava taj aspekt bolesti. Vrlo emotivan film koji prikazuje borbu zaraženih osoba za njihova osnovna ljudska prava. 
 


Izvor: Pinterest

 
Kao nastavak priče o briljantnim transformacijama svakako moramo spomenuti i film Dallas Buyers Club u kojem su Jared Leto i Matthew McConaughey zauzeli glavnu i sporednu ulogu. Tijekom 1980-ih godina, kratko nakon prve pojave virusa, Ronu Woodroofu, kauboju iz Teksasa, dijagnosticirana je bolest. U to su vrijeme velike predrasude vladale o HIV-u te je popularno bilo mišljenje kako su samo homoseksualni muškarci podložni obolijevanju samo zato što je najveći broj oboljelih bio homoseksualne orijentacije. Potresna je to priča o jednom heteroseksualnom muškarcu koji se bori protiv društva i okvira koje mu isto nameće, istovremeno se pokušavajući održati na životu. 
 


Izvor: Pinterest

 
Upravo u to doba bolest se širi nevjerojatno velikom brzinom, zdravstvo ne pruža potporu zaraženim pojedincima i oni su prisiljeni brinuti se sami za sebe. Ron, koji na početku filma portretira homofoba, ulazi u partnerstvo s Rayonom (Jared Leto), transseksualnim muškarcem koji je također zaražen virusom. Zajedno pokreću posao i pokušavaju osigurati lijekove velikom broju pojedinaca čiji životi vise o niti. 
 


Izvor: Pinterest

 
Posljednji film koji ćemo spomenuti u ovom pregledu je Philadelphia s Tomom Hanksom u glavnoj ulozi. Na samom je početku ponovno iznimno važno naglasiti transformaciju, kako na fizičkoj tako i na psihičkoj razini, kojoj se morao podvrgnuti glavni glumac. Film nam pokazuje suđenje na kojem Andrew Beckett (Tom Hanks) pokušava dokazati kako je dobio otkaz u odvjetničkoj firmi iz jednog jedinog razloga, a to je zato što boluje od AIDS-a. Iako je bolest skrivao od svojih kolega, rane na koži nije mogao više sakrivati i istina je izašla na vidjelo. Nedugo zatim dokumenti koje je pripremio za suđenje nestaju i slučaj skoro pa propada, a upravo je to bio temelj za njegov otkaz. 
 
This is the essence of discrimination: formulating opinions about others not based on their individual merits, but rather on their membership in a group with the same characteristics.

 


Izvor: Pinterest

Njegov slučaj temelji se na predrasudama prema osobama oboljelima od virusa, što pokušava dokazati i njegov odvjetnik Joe Miller (Denzel Washington). Dugotrajna i mukotrpna borba pokazuje nam odlučno ustajanje jednog čovjeka protiv većine i predrasuda koje ga sputavaju i vuku na dno. Završna riječ njegova odvjetnika na suđenju odjeknula je u borbi za prava osoba oboljelih od HIV-a/AIDS-a te upravo s njom završavamo ovo obilježavanje svjetskog dana AIDS-a
 
We’re standing here in Philadelphia, the city of brotherly love, the birthplace of freedom, where the founding fathers authored the Declaration of Independence, and I don’t recall that glorious document saying anything about all straight men are created equal. I believe it says all men are created equal.
FOTO: PIXABAY