LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Obilježavamo dan dupina – izdvajamo 10 manje poznatih činjenica o njima

Dana 14. travnja slavimo veličanstvene životinje koje bitno doprinose uravnoteženosti ekosistema u morima i oceanima. Izdvajamo 10 manje poznatih činjenica o njima.

Dana 14. travnja slavimo veličanstvene životinje koje bitno doprinose uravnoteženosti ekosistema u morima i oceanima. Izdvajamo 10 manje poznatih činjenica o njima.

Dupini ne prestaju impresionirati ljude. Brižni su i vrlo socijalni, pa zbog toga svoj život provode u velikim grupama čiji broj pripadnika može sezati do tisuću.

Poznati su kao vodeni sisavci. Od riba ih razlikuje to što su toplokrvni, zatim to što izranjaju na površinu kako bi mogli disati – imaju pluća, za razliku od riba koje kisik preko škrga uzimaju direktno iz vode bez potrebe za izranjanjem. Svoje mlade dupini rađaju (i doje), dok ribe češće liježu jaja. 
 

Dana 14. travnja slavimo ove veličanstvene životinje koje bitno doprinose uravnoteženosti ekosistema u morima i oceanima – pri samom su vrhu hranidbenog lanca – a koje su dobar indikator njihova zdravlja. Nacionalni dan dupina posvećen je edukaciji, stoga donosimo 10 manje poznatih činjenica o njima.

  1. Mnogi se pitaju zašto dupini skaču iz vode – razloga je nekoliko. Prilikom putovanja, skakanje im čuva energiju jer je manje trenja u zraku nego u vodi. Osim toga, skokove koriste za orijentaciju, druženje, neverbalnu komunikaciju, zabavu, potiskivanje parazita pa čak i svađu.
  2. Oko 40 vrsta naseljava oceane i mora svijeta, a postoji i 5 vrsta slatkovodnih među koje spada popularan Boto – amazonski riječni rozi dupin.
  3. Međusobno se imenuju, imaju jedan od najkompleksnijih životinjskih komunikacijskih sistema, svaki od njih sam osmišljava svoj jedinstveni zvižduk koji se koristi za raspoznavanje.
  4. Najveći članovi porodice dupina jesu kitovi ubojice, još zvani orke. Pri samom rođenju imaju čak 2 metra, a za života narastu do 9 metara kad su u pitanju mužjaci i 7 kad su u pitanju ženke.  
  5. Velike pliskavice, kao i ljudi i majmuni, imaju sposobnost prepoznati se u ogledalu, što se tumači kao indikator inteligencije. K tome, zabilježeno je da koriste alate, točnije morske spužve kao zaštitu kljunova dok na morskom dnu traže ribu, što također govori o njihovoj inteligenciji i snalažljivosti.
  6. Za razliku od ljudi, nemaju mogućnost disanja na usta – ona im služe isključivo za hranjenje. Za disanje imaju otvor, obično na gornjoj strani glave. To im omogućava da ne udišu vodu u pluća tijekom hranjenja, što smanjuje rizik od utapanja.
  7. Ako se netko iz grupe dupina ozlijedi ili je bolestan, grupa ga ne napušta, već se za brine za njega.
  8. Prirodnih neprijatelja nemaju puno. Među njima su bijela morska psina, tigrasti morski pas, tamna psina, morski pas bik, ali i čovjek kao najveći neprijatelj.
  9. Očekivano je trajanje života dupina 25 godina, a pojedine vrste mogu živjeti između 40 i 60 godina.
  10. Kako bi disali, izranjaju 3 do 5 puta u minuti, iako dah mogu držati i do 15 minuta.
FOTO: PIXABAY